Četiri organizaciona saveta za mame preduzetnice

Read Time6 Minute, 33 Second

Biti zaposlena mama, a naročito mama koja vodi sopstveni posao, znači žonglirati brojnim zahtevnim obavezama na dnevnom nivou. Nekim danima će vam se činiti da se sve kockice savršeno slažu i od vaše prve jutarnje kafe do stavljanja deteta uveče u krevet, sve će funkcionisati kao dobar mehanizam. S druge strane, ima onih dana kada ćete kaskati za poslovnim zahtevima i zadacima, a nećete stići ni da se poigrate sa vašim mališanom. Znajte da su i ovakvi dani sasvim prirodna pojava i da ste i dalje čudotvorac, iako je vaše dete odgledalo nekoliko crtanih filmova više no što biste želeli, a neke poslovne obaveze će morati da sačekaju novi radni dan.

Iako je savršeno u redu da nekada prosto ne postignete sve željene rezultate, naravno da težite da ovakvih dana bude što manje i da se što ređe borite sa preispitivanjima svojih mogućnosti na kraju dana punog roditeljskih i poslovnih briga. Ne biste li to postigli, ponudićemo vam nekoliko organizacionih saveta koje možete ispratiti u tekstu koji sledi.

Kancelarija: Organizujte svoj radni prostor

Neovisno o tome da li kao mama preduzetnica imate radni prostor u okviru svoga doma ili obaveze zahtevaju od vas svakodnevni odlazak na drugu lokaciju, vaš lični radni prostor bi trebalo da bude dobro organizovan. Ukoliko ne postavite ovakvu osnovu vašem radu, češće će vam se dešavati da vam dani prolaze stihijski i da određene obaveze trpe zbog nadoknađivanja previda u ovom domenu.

Vaš radni prostor ne mora da bude veliki da bi bio funkcionalan i bitno je da posvetite izvesnu energiju razumevanju sopstvenih radnih navika, ne biste li adekvatno pozicionirali komade nameštaja, radne površine i prostor za skladištenje u okviru svog radnog prostora. Počev od udobne stolice i obskrbljenosti neophodnom opremom za svakodnevni rad, kao što je kancelarijski materijal, računari i računarska oprema, te i eventualni specijalni aparati za konkretnu delatnost kojom se bavite, važno je da svi ovi elementi kancelarije budu raspoređeni tako da su vam uvek nadomak ruke i da ne morate da trošite vreme prelazeći sa jedne radne površine na drugu.

Dobro bi bilo da vreme provedeno u kancelariji bude rezervisano samo za poslovne zadatke. Činjenica da ste mama, međutim, povlači i to da ćete verovatno češće prekidati tok rada mislima o detetu, a ukoliko radni dan provodite sa njim kod kuće zbog situacije koju podrazumena nova normalnost i izolacija, ovaj savet je zaista neprimenjiv. S druge strane, upravo iz tog razloga, potrudite se da svi ostali uslovi za rad budu blizu idealnog, te da ovo bude jedna stavka koja će zapravo podržati i podsticati vašu produktivnost.

Dnevne rutine: Udahnite duboko

Većini zaposlenih mama najbolji dani jesu oni koji isprate sve rutinske korake. Da biste uspeli da obavite sve poslovne obaveze, vi ćete se verovatno probuditi pre deteta, ne biste li imali nekoliko momenata za sebe i pripremili se za prestojeći radni dan. Ukoliko govorimo o tom idealnom danu, vaše dete će se probuditi na vreme, bez negodovanja proći kroz rutinu jutarnje higijene i oblačenje i naposletku, uredno i nasmejano preći prag škole ili vrtića. Vi ćete ovim danima otići na posao zadovoljni svojom odevnom kombinacijom i frizurom, a kada posle posla preuzmete dete i prihvatite pohvale vaspitačice o njegovom lepom ponašanju, možda zajedno prošetate do parka i pojedete sladoled. S druge strane, jednog jutra će se vaše dete probuditi pre svitanja ili odbijati da se probudi petnaestak minuta pre početka vašeg radnog vremena, odeća koju ste mu pripremili mu neće odgovarati, jer ne voli više crtanog junaka naslikanog na majici.

Tokom ovakvih dana će se na ekranu vašeg telefona prečesto ukazivati ime zahtevnog klijenta ili će neko od vaših zaposlenih javiti da ne može da dođe na posao, a vi ćete tek u kancelariji shvatiti da na glavi imate istu onu punđu sa kojom ste sinoć zaspali. Kraj radnog dana neće značiti i kraj vašeg radnog vremena. Telefon će vam zvoniti i dok slušate vaspitačicu kako vam saopštava da je vaše dete uštinulo drugara za vreme užine.

Udahnite duboko!

Nikada nemojte raditi dve stvari istovremeno, iako se čini da ponekad prosto morate. Dok ulažete trud da ostanete smireni i objašnjavate detetu zašto je neki nestašluk pogrešan, nemojte se javljati klijentu na telefon i dozvoliti da trenutno raspoloženje posredno utiče i na rešavanje poslovnog pitanja, a isto važi i u obrnutim slučajevima. Ukoliko je jedan od koraka dnevne rutine teško izvodljiv, možda ga možete preskočiti i reći sebi da će sutra biti savršen dan. Nemojte inisistirati na svim rešenjima po svaku cenu, već insistirajte na razdvajanju sebe kao majke i sebe kao preduzetnice. Ukoliko to znači da će jedno poslovno pitanje biti ipak rešeno sutra ili da će vaš mališan kasnije popiti vitamin, neka tako bude.

Planiranje: Odredite svoje prioritete

Kada govorimo o određivanju prioriteta, za mame preduzetnice je ovo veoma težak, ali i veoma važan zadatak. Ovo ne znači da se morate odlučiti da li vam je važnije da budete dobra mama ili da dobro vodite svoj posao, već da prepoznate važnost svakog od konkretnih zadataka koji su pred vama i selektujete one koji ne smeju biti odloženi. Ovo bi bilo dobro raditi na početku svakog dana ili radne nedelje, ne bi li planiranje zaista služilo svrsi.

Svi mi znamo da planovi uvek mogu biti poremećeni neočekivanim događajima, ali to ne znači da ne vredi praviti ih. Bilo bi dobro da pri sebi uvek imate rokovnik ili elektronski planer, gde ćete imati zabeležene termine zakazanih aktivnosti, rokove za predaju ili potpisivanje dokumenata, prikazivanje rezultata klijentima ili isporuku robe. U istom planeru možete imati zabeležene redovne lekarske preglede vašeg deteta, termine roditeljskih sastanaka i priredbe.

Na ovaj način ćete uvek znati kojim danima možete raditi malo duže, šta je prvo što morate obaviti u toku dana, te i da li neke porodične obaveze zahtevaju od vas da poslovne planove pomerite ili obrnuto, uradite više danas da biste sutradan bili slobodni u određenom terminu i slično. Iz ovog razloga je ulaganje energije u sastavljanje planova i redovno vođenje beležnika više no isplativo, ako ne i esencijalno.

Priprema: Sve što treba uraditi juče

Kada ste zaposlena mama, a naročito mama koja je u poziciji da vodi sopstveni posao, postoje neke stvari koje prosto treba uraditi pre vremena, da bi sve ostalo bilo urađeno na vreme. Ovo se mahom odnosi na aktivnosti vezane za vaš privatni život. Dok druge mame svojoj deci služe za ručak domaću supu, vi ćete balansirati posudom sa kupljenim obrokom dok žurite kući s posla, a da bi vaše dete bilo uredno u školi budićete se ranije i pegati, već se zamorivši pre početka radnog dana.

Savet je da prosto uradite ove stvari pre vremena. Skuvajte ručak za sutra, ispeglajte odeću u toku vikenda za celu radnu nedelju, kupujte namirnice unapred. Od ovih aktivnosti možete napraviti vreme za sebe ili druženje sa detetom, te mu predložiti da učestvuje u pripremi obroka za sutra sa vama ili staviti na lice masku i gledati omiljenu seriju dok peglate. Mame vrlo dobro znaju da prosto gledanje televizije može da deluje kao nemoguća misija, pa je predlog da spojite ovakve obaveze sa sadržajima koji bi vas mogli opustiti.

Kao mama preduzetnica, vrlo verovatno ćete često biti u situaciji da se zapitate da li vam stvari izmiču kontroli i da li neki od segmenata vašeg života značajno trpi. Imajte na umu da samim time što vodite sopstveni posao vi brinete o budućnosti svoje porodice. Ne bi li vam bilo laše da postignete balans između svojih svakodnevnih obaveza, razdvojte ove dve životne uloge i pristupajte im ponaosob. Potrudite se da sebi obezbedite najbolje moguće uslove dobrom organizacijom, planiranjem i raspoređivanjem prioriteta, a ako ponekad skliznete sa puta, ne sumnjajte da ćete ubrzo opet stati na noge.

Tekst: Velibor Živkov

Velibor je modni kolumnista za poznati srpski magazin Lips And Heels. U slobodno vreme se bavi istraživanjem modnog marketinga, dizajnom keramike i fitnesom u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

error: Content is protected !!