Kako odabrati kolica za bebe?

Read Time4 Minute, 7 Second
Dolazak deteta na svet je nešto najlepše  u životu.
Većina roditelja od trenutka kada vide dve crte na testu počinje da smišlja kako da opremi detetovu sobu.
Opremanje sobe i kupovina garderobe za bebu  meni nisu bili problem.
Problem su mi bila KOLICA.
Koja da odaberem?
Koji kriterijumi su najbitniju?
Koji proizvođač je najbolji?
Po mom mišljenju kolica su najbitnija stavka prilikom kupovine.

Ukoliko do sada niste imali dodira sa dečijim kolicima odlazak u prodavnicu bebi opreme će vas jednostavno zbuniti.
Ono što je bitno jeste da postavite određene ciljeve šta kolica treba da imaju/nemaju i da tako krenete u  kupovinu.

Ponuda kolica je danas raznolika ali evo par saveta koji su meni značili:
* Težina kolica– veoma je bitno da vodite računa o težini kolica. Da li živite u zgradi bez lifta, imate stepenište na izlazu iz zgrade, često se krećete na mestima koja nemaju prilaz kolicima… Težina kolica varira između 6 i 20g (kolica za blizance)
* Dimenzije kolica – možda deluje bezazleno ali ovo je itekako bitna stavka. Prvenstveno vodite raćuna o dimenzijama zbog gepeka, ulaznih vrata zgrade, stana, lifta… Većina robusnijih kolica se sklapa/rasklapa na više delova.
* Slapanje/rasklapanje – ovo se razlikuje od modela do modela. Postoje modeli koji se veoma lako sklapaju pa čak i jednom rukom dok drugi modeli zahtevaju malo komplikovanije radnje. Dobro razmislite koliko vam je ovo važno.
* Drška kolica – vodite računa da je drška kolica podesiva po visini kako bi odgovarala vama i vašem suprugu. Veoma je nezgodno ako je drška previsoko ili prenisko pogotovo ako vam je par sati ruka u tom položaju. Postoje modeli sa spojenim i razdvojenim drškama. Kod takvih kolica uglavnom je razlika u na koji način se sklapaju kao i koju funkciju točkova imaju kako bi bili sigurni da vožnja jednom rukom ne zahteva preveliku silu kako bi upravljali kolicima.
* Okretanje sedišta – preporučljivo je da dete do prve godine bude okrenuto ka vama kako bi se osetilo sigurnije. Postoje modeli kolica kod kojih se ručka kolica pritisom na dugme prebacuje preko sedalnog dela i na taj način se menja i pogled deteta iz sedišta dok postoje i oni modeli kod kojih se mora skinuti i okrenuti celo sedište.
Točkovi – prvo pomislite po kakvom putu će kolica ići. Postoje gumeni, na naduvavanje kao i plastični točkovi. Plastični točkovi su najneudobniji jer dete u kolicima sa takvim točkovima oseti svaku rupu, takvi točkovi se na mokrom putu klizaju, nepraktični su za vožnju po snegu. Gumeni i točkovi na naduvavanje su sve suprotno u odnosu na plastične. Veličina točkova igra još jednu ulogu – što su veći točkovi to je vožnja udobnija. Vodite računa o tome da veličina točkova utiče i na težinu kolica. Prednji rotirajući točkovi su preporučljivi.
* Sigurnost – pod sigurnošću u kolicima se misli na vezivanje. Veoma je bitno da kolica imaju pojase za vezivanje. Preporuka je da imaju 5 tačaka za vezivanje : standardni pojas, između nogu i preko ramena. 
* 3u1 ; 2u1 – Danas je na tržištu moguće pronaći iste modele 2u1 i 3u1. Razlika je da li želite autosedište i korpu ili samo jedan od ta dva dela. Dete odma po izlasku iz porodilišta MORA imati autosedište tako da je ono svakako potrebno. Obično je isplativije uzeti autosedište uz kolica nego posebno.
* Dodatna oprema: 
Korpa ispod sedalnog dela je svakako preporučljiva jer je zgodno da stavite sitnice za bebu ili stvari iz kupovine. 
Kišobran za kolica nije neophodan jer svakako većina kolica ima deo koji se podiže iznad detetove glave. 
Zaštita od komaraca, kiše – ova oprema nije neophodna ali je dobrodošla. 
Torba za bebine stvari – stvar izbora da li više volite da nosite ranac sa opremom ili torbu na kolicima. Svakako je pratičnije da je imate na kolicima. 
KAKO SAM JA ODABRALA KOLICA ?

Moj izbor je bio težak ali ono što je meni bilo glavno jesu točkovi. Kako sam znala da ću kolica voziti po putu kao i šljunkovitom putu bilo mi je bitno da su točkovi veliki i da imaju amortizere kako bi ublažili truckanje. 
Ovo je moj izbor kolica. U pitanju je model 3u1, dodatna oprema su torba, zaštita od komaraca i zaštita od kiše.
Kolica su malo teža i većih dimenzija ali to nam nije bio problem jer su rasklopiva i u gepek su stajala, nisam imala potrebu da ih podižem tako da njihovu težinu nisam osetila, prednji točkovi su rotirajući za 360 stepeni sto upravljanje kolicima veoma olakšava a model ima i centralizovan sistem kočenja.  
Od mene imaju svaku preporuku. Dvoje dece je odraslo u njima i još uvek su kao nova.

Da li primećujete da je izbor kolica jedna veoma bitna stavka a ne samo izbor boje, dezena i proizvođača.
Svakako je preporuka drugih majki nešto što veoma znači jer imate uvid u više detalja ali ukoliko nemate ni jednu mamu sa kojom biste se konsultovali nadam se da vam je post bar malo pomogao.
Hvala što me pratite.

Instagram: @milanassweetlife
Facebook: Sweet Life
error: Content is protected !!