Moda za tate

Kako postati modno osvešćeni tata

Read Time4 Minute, 55 Second

Momenat kada se muškarac ostvari kao roditelj sa sobom izvesno nosi mnogo promena i samim time potrebu da se prilagodi novom načinu života. Prenoseći svoj fokus na brigu o detetu, tate neretko dolaze u situaciju da zanemare svoj lični stil, način na koji biraju i nose odeću. Ovo, međutim, ne mora biti slučaj i možemo reći da je upravo zbog toga što je briga o detetu prioritet, važno da brinemo o sebi i budemo zadovoljni sobom. Zadovoljan roditelj je polazna osnova za srećan život deteta. Zbog toga pročitajte više o odeći koju možete birati i načinima na koje je možete uklapati, ne biste li i u ovom periodu vašeg života održali dobar modni stil i ispratili aktuelne trendove.

Dobra baza garderobera

Ne biste li uspešno formirali svoj modni stil, potrebno je da postavite osnovu vašem garderoberu. Na prvom mestu birajte bazične komade, među kojima su i oni koji se mogu lako uklopiti kako u ležerne, tako i u formalnije kombinacije. Farmerke su neizostavni odevni predmet, koji već gotovo po pravilu nalazi svoje mesto u svakom garderoberu, neovisno o godinama ili stilu koji osoba neguje. One se mogu nositi uz sako i košulju u formalnijim prilikama, ali i uz duks u ležernijoj varijanti. Takođe je uvek dobro imati jednostavnu majicu u beloj, kao i u crnoj boji. Jednobojna pamučna majica može biti dobra osnova u različitim prilikama, počev od odlaska na sportsku aktivnost, pa do odlaska u kancelariju uz blejzer.

S druge strane, komadi odeće kao što su lagane trenerke, udobni sportski šorcevi i moderni duksevi imaju ulogu da prilikom svakodnevnih aktivnosti i uopšte neobaveznih prilika imate moderan i funkcionalan outfit pred sobom, naročito ukoliko ovakve odevne predmete uklapate sa dobro odabranim patikama. Komadi koji su namenjeni isključivo formalnijim prilikama, a ne bi smeli biti izostavljeni iz izbora, su pantalone klasičnog kroja i bela košulja. Ovo će biti nepogrešivo rešenje za svečanija okupljana, a ukoliko ga upotpunite satom i sunčanim naočarima, dobićete evergreen kombinaciju, koja neće ostati neprimećena.

Komadi vredni ulaganja

Pomenuvši ručni sat i sunčane naočare, dotičemo se razmatranja onih aksesoara i uopšte odevnih predmeta koji zahtevaju malo veću investiciju, ali su svakako toga vredni. Kada birate ručni sat, naočare, kaiš, svečano odelo i cipele koje se sa njime uklapaju, vi ne birate komade koje ćete nosii jednu ili dve sezone. Svi će se složiti da muškarac sa ručnim satom zaista izgleda privlačnije, kao i da sunčane naočare značajno doprinose celokupnom utisku, te na ovim aksesoarima nemojte štedeti. Isto važi i za kaiš, koji bi trebalo da bude kvalitetan, jer je s jedne strane gotovo neophodnost, a sa druge strane predstavlja pečat većine kombinacija. Uzmite takođe u obzir pravljenje odela po meri, koje će vam biti sigurno rešenje za sve zgode koje zahtevaju otmeniju odeću, a u skladu sa njima odaberite jedne tamnije klasične cipele, koje će vam uvek biti na raspolaganju kada želite da zaokružite formalnu kombinaciju.

Izlazak iz zone komfora

Raznolike modne aktuelnosti, koje su nam danas ponuđene mahom pod uticajem street style trendova, zaista ne zahtevaju izlazak iz zone komfora zarad postizanja dobrog modnog stila. S vremena na vreme ipak valja iskoračiti iz okvira onog na šta smo navikli i usuditi se na neke za nas neuobičajene izbore. Muškarci, uglavnom više nego žene, pokazuju suzdržanost kada su modni rizici u pitanju, ali neka rešenja mogu ubrzo izaći iz domena rizika već nakon što ih prvi put prošetate. Predrasude u vezi sa bojama su deo prošlosti, te se usudite da odaberete nekoliko majica jarkih boja ili uslovno rečeno nežnijih nijansi. Isprobajte poneki roze komad ili pastelne nijanse, koje ćete uklapati sa klasičnim jeans-om ili u formalnu kombinaciju uključite majicu sa printom. Odlična rešenja takođe mogu biti i trenerke u kompletu i patike u stilu kraja prošlog veka, dok su oversized ešarpe i džemperi sjajno rešenje za hladnije dane.

Način na koji nosite odeću

Budući da roditeljstvo dovodi do toga da imate manje vremena nego pre za biranje odevnih kombinacija i negu svog ličnog stila uopšte, pored toga što je važno odabrati komade koji se međusobno lako uklapaju i povezuju određene modne iskorake, važno je i znati kako da ih nosite. Na prvom mestu ovo znači da birate kroj odeće koja će odgovarati vašoj građi i još važnije da imate u vidu svoj konfekcijski broj. Predimenzionirani komadi nisu isto što i predmeti većeg konfekcijskog broja od onog koji vam je potreban. Jedno je obući oversized model duksa, a drugo odabrati pantalone koje će vam spadati ili imati predugačke nogavice.

Ukoliko vam je teško da pronađete pantalone koje će vam odgovarati u struku i dužinom istovremeno, obratite se krojaču da napravi korekciju. Isto važi i za drugu krajnost. Ukoliko su godine i stil života doveli do potrebe za višim konfekcijskim brojem, odložite one komade odeće koje ste nosili nekoliko brojeva ranije. Važno je takođe znati da se samo košulje ravnog kroja mogu uspešno nositi takoreći ispasane i dobar vizuelni efekat ćete postići ukoliko zavrnete rukave, dok su određene vrste košulja dizajnirane tako da se nose uvučene u pantalone i dobro se kombinuju sa blejzerima i sakoima. Vodite računa da širina kaiša uvek bude prilagođena farmericama, odnosno pantalonama, a sa dezenom čarapa se možete poigravati, ne zaboravljajući pravilo o izbegavanju belih čarapa uz cipele.

Savršeno je razumljivo i čak simpatično ukoliko se kao tata ponekad malo više zaigrate sa svojim mališanom i zaboravite na svoje modne izbore, ali nemojte misliti da su roditeljstvo i dobar modni stil dva međusobno nekompatibilna segmenta života. Poslušajte ove savete i sastavite svoj garderober pomoću komada koji će se lako uklapati, biti fukncionalni, a ujedno biti i doba osnova za povremene modne iskorake i smelosti. Osećajte se dobro u svojoj koži, tačnije odeći, dok uživate u ulozi roditelja.

Tekst: Velibor Živkov

Velibor je modni kolumnista za poznati srpski magazin Lips And Heels. U slobodno vreme se bavi istraživanjem modnog marketinga, dizajnom keramike i fitnesom u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

error: Content is protected !!