Pilates za trudnice

Pilates za trudnice – moja iskustva

Read Time2 Minute, 50 Second
     Kako sam odlučila da nastavim da pišem ZA trudnice ponoviću jedan post od pre godinu dana.
Često i danas čujem da trudnica treba da se odmara i ne zamara nekim vežama. Još jednom ponavljam- ukoliko je sve u redu sa trdnoćom i ginekolog to potvrdi trudnica MORA da se bavi fizičkim aktivnostima.
Pozitivni uticaju vežbanja na zdravlje majke i ploda:
  1. sprečava prekomerno dobijanje na težini
  2. poboljšava fizičku kondiciju
  3. sprečava bolove u leđima (provereno )
  4. sprečava pojave otoka( noge, ruke ), poboljšava cirkulaciju
  5. smanjuje problem sa spavanjem
  6. jačanje mišića
  7. oslobađanje od stresa i sprečavanje postporođajne depresije
  8. poboljšava psihičko i fizičko stanje
  9. utiče na lakši i brži porođaj kao i oporavak nakon njega
Obe trudnoće sam provela u pilates centru i imam samo pozitivna iskustva. Zato sada svima preporučjem da probaju jer je zaista diven osećaj kada se nađete u drštvu trudnica i svi zajedno vežbate.
Moja priča
Mojoj sreći kada sam saznala da ću postati majka nije bilo kraja. Kako nisam ništa znala o tome sve mi je bilo novo i neistraženo. Šta smem da jedem i koliko, da li smem da šetam po gradu kao i do tada, da li mogu da se bavim fitnesom. Ova i još mnoga pitanja su mi se motala po glavi. Onda sam polako svakim danom nešto novo učila o tom stanju. Sve je teklo kako treba.
Već u trećem mesecu ( iako stomaka nije ni bilo na vidiku ) počela sam da osećam bolove u leđima. Sestra ( koja je inače fizioterapeut ) mi je predložila da radim lagane vežbe za leđa jer će mi vremenom biti sve teže. Poslušala sam je mada nisam bila redovna u tome. Malo samo svemu čitala i Google mi je bio od velike pomoći. Saznala sam ( što do tada nisam znala ) da postoji poseban program vežbi za trudnice u vidu Pilatesa i Yoge. JUPI.
Kao neko ko je ranije išao na pilates i yogu odmah sam se zainteresovala. S obzirom da volim intenzivnije treninge pilates mi je delovao kao odlično rešenje za moje bolove u leđima i relaksaciju. Otisla sam i raspitala se sve vezano za vežbanje.
Kako sam tada stanovala u Novom Sadu isla sam u BODY, MIND & SOUL STUDIO . Dočekala me fenomenalna instruktorka Marija sa kojom sam ubrzo postala toliko dobra da sam se osećala da se znamo ceo život. U pilates studiju pored programa za trudnice ima redovnih pilates programa, program za sportiste, program za decu i postnatal program ( vežbe nakon trudnoće ) koji sam takođe pohađala.

Pored toga što lepo vežbate, tokom treninga trudnice razmenjuju svoja iskustva vezana za trudnoću, pomažu jedna drugoj, sklapaju se nova prijateljstva… Većina časova je započinjala pitanjem ” Marija, ima li neka nova beba da se rodila? ” jer je bilo vežbača koji su bili na početku trudnoće kao i onih kojima je već prošao termin. Fenomenalna atmosfera je ono što mi je davalo još više snage da istrajem u svemu.
Dešavalo mi se da dođem da vežbam bez i malo snage i volje za to ali već nakon sat vremena sve se to menja na bolje.
Sve pohvale i preporuke za ovaj studio. Mogu da tvrdim da je meni vebanje u trudnoći više pomoglo nego odmoglo.

Više o pilates studiju možete videti na njihovom sajtu i  fb strani

Ukoliko neko ima pitanja vezano za ovaj program vežbi kao i o trudnoći slobodno neka pita tu sam da pomognem ( naravno iz svog ugla ).

Hvala što me pratite.
 
Instagram: @milanassweetlife

Facebook: Sweet Life
error: Content is protected !!