Rad od kuće i deca

Read Time6 Minute, 0 Second

Kako naći balans

Poslednjih godina rad od kuće gubi status alternativnog vida poslovnog angažmana i ne vezuje se pre svega za honorarno zaposlenje, već se normalizuje kao legitiman oblik organizacije poslovnih procesa u svim kompanijama u kojima je to moguće. Jasno je da je ovo posledica globalne pandemije virusa korona. Ovakav vid rada omogućuje na prvom mestu tehnološki napredak i praktikuju ga u najvećoj meri roditelji sa decom mlađeg uzrasta, kao i oni čija deca pohađaju online nastavu. Izmena stila života redukovanjem socijalnih kontakata i usmeravanjem na svoj dom u teoriji može zvučati kao da podrazumeva veći komfor za pojedinca. Ali, u praksi zaposleni roditelji dolaze u situaciju da istovremeno žongliraju važnim životnim ulogama i preispituju svoje mogućnosti, budući da se briše granica između privatnog i poslovnog života i na taj način im svakodnevica biva znatno otežana. Pitanje organizacije rada od kuće uz brigu o deci je postalo veoma aktuelna tema i zbog toga ćemo u ovim redovima ponuditi savete koji mogu biti od pomoći.

Organizujte izdvojen prostor za rad

Preplitanje poslovnih i privatnih obaveza u toku rada od kuće dobija na intenzitetu kada ne posedujete relativno izdvojenu kućnu kancelariju ili barem konkretan prostor koji će biti prilagođen vašim potrebama. Vrlo je važno da pre no što se upustite u poduhvat rada od kuće odaberete kutak vašeg doma koji će služiti isključivo ovoj svrsi u periodu dana kada ste dužni da aktivno obavljate vaše radne zadatke, a čije ćete elemente organizovati u cilju olakšavanja vaših koraka u pogledu posla. Kvalitetan računar i adekvatna računarska periferija, čijoj će upotrebi biti prilagođen radni sto i stolica, su osnove kućne kancelarije, kao i dobar izbor vida internet konekcije, koji će omogućiti neometan tok rada. Za postizanje stabilne i brze konekcije danas je najpopularniji optički internet, koji se ukazao kao najpouzdaniji i kojem ide u prilog činjenica da je istovremeno važno da se pobrinete da povezivanje više uređaja na mrežu neće dovesti do smetnji u ovom pogledu, naročito ukoliko vaša deca pohađaju online nastavu. Budući da su moderne tehnologije faktor koji zapravo čini mogućim ovakvo funkcionisanje, uzmite u obzir sve pogodnosti koje nude internet paketi na tržištu i digitalizujte svoj dom na ovaj način, da ne biste došli u situaciju da ne možete da finalizujete neki projekat dok drugi članovi domaćinstva koriste internet i obrnuto. Organizovanje kućne kancelarije će pri tome doprineti osećaju koji bi odlazak u tradicionalnu kancelariju doneo u smislu doprinosa efikasnosti i mogućnosti fokusiranja na radne zadatke. Ukoliko čeesto menjate svoje mesto rada u toku dana, pred vama će se naći brojne distrakcije i naposletku nećete biti u mogućnosti da dovršite sve što ste planirali.

Animiranje dece mlađeg uzrasta

Pored toga što se pred roditeljem koji radi od kuće nalazi zadatak da uredno podmiruje osnovne potrebe svoje dece u toku radnog vremena, roditeljima dece mlađeg uzrasta se kao naročit izazov ukazuje njihovo animiranje. Mlađa deca, jasno, ne mogu da usvoje koncept radnog angažmana i bivaju isfrustrirana činjenicom da je roditelj prisutan, a pri tome ne može svu pažnju da usmeri na njih. Ovo svakako frustrira i roditelja, koji će se pribojavati da se dete oseća odbačenim i često će za njega biti srceparajuće kada mora da odbije poziv na igru ili čitanje bajke svog mališana. Na prvom mestu, morate duboko udahnuti i prikupiti strpljenje, a zatim prihvatiti činjenicu da nećete moći da postignete nivo produktivnosti u pogledu posla kakav biste postigli da imate sve uslove klasičnog poslovnog angažmana, ali da je vaš nivo produktivnosti uopšte daleko viši od proseka, budući da zapravo radite više poslova istovremeno. Vaše dete nemojte odbijati povodom poziva na igru i maženje, već mu posvetite nekoliko trenutaka, iskažite ljubav, a zatim ga preusmerite na samostalnu igru. Iako je samostalna igra malog deteta za mnoge roditelje u domenu nemogućeg, ukoliko budete istrajni i ponudite edukativne igračke, koje podstiču razvijanje kreativnosti i motoričkih veština deteta, uskoro ćete primetiti da se njegova pažnja sve duže zadržava na njima. Pomirite se sa malo više nereda i smestite dete u vaš vidokrug, a igračke nudite jednu po jednu, jer ukoliko dete okružite različitim igračkama, ono neće u ovom uzrastu moći da se opredeli i to će mu ometati fokus. U početku će vaš rad trpeti češće prekide ovime, a naposletku ćete primetiti da sve duže održavate kontinuitet rada i da se vaše dete privikava na zabavu bez vašeg direktnog učestvovanja. Nakon radnog dana ćete moći da se upustite u zajedničke aktivnosti i ovakva dinamika će postati uobičajena za vašeg mališana.

Kućni poslovi u toku radnog vremena

Prvo i osnovno pravilo rada od kuće je da se ne upuštate u kućne poslove u trenucima kada imate prazan hod u vašoj virtuelnoj kancelariji. Nemojte upadati u zamke poput stavljanja veša na pranje ili seckanja povrća na pauzi, jer ćete na ovaj način prečesto pomerati fokus i nakon obavljenog i najsitnijeg kućnog posla će vam biti potrebno vreme da uspostavite koncentraciju i usmerite se na rad. Kućni poslovi bi trebalo da vas čekaju nakon radnog vremena, odnosno da ih obavljate u dogovoru sa ukućanima, baš kao da ste fizički odsutni, dakle na poslu. Jasno je da ćete sa decom oko sebe svakako morati povremeno da skrenete pogled sa radnih zadataka i na primer obrišete prosutu vodu ili presvučete mališana, a složićete se da je to već dovoljna distrakcija i nije vam potrebno dodatno remećenje pažnje. Budući da ćete verovatno želeti da nakon posla odvojite i deo vremena za sebe i porodicu, održavanje higijene doma podelite sa ostalim članovima domaćinstva ili od toga napravite zajedničku aktivnost. Ručkove pripremajte unapred, a namirnice nabavljajte planski tako da možete brzo i jednostavno pripremiti hranljive obroke.

Briga o deci starijeg uzrasta

Kada su deca starijeg zrasta u pitanju, svakako je prednost činjenica da možete lako da im objasnite koncept rada od kuće i razgovorom možete da postignete dogovor da poštuju vaše radno vreme. S druge strane, samostalnost starije dece može sama po sebi biti i izvor dodatnih briga, jer je njih teže kontrolisati i samim time odgovoran roditelj brine o sadržajima sa kojima je dete u kontaktu u toku dana. Iako samostalnija, dakle, i starija deca moraju biti pod nadzorom, naročito zbog izazova koje podrazumeva upotreba interneta i društvenih mreža, čemu doprinosi i online vid nastave koji se takođe uvodi kao praksa spram potreba suzbijanja pandemije virusa. Roditeljska kontrola je sjajna opcija, koju bi svakako trebalo da iskoristite, dok je pri tome važno i usmeravati decu na druge aktivnosti. Za neke roditelje je takođe dobro rešenje da u okviru svoje kancelarije organizuju i radni prostor za dete, koje će ovde moći da se bavi svojim školskim zadacima.

U situaciji koja podrazumeva neprestano preplitanje dveju važnih i kompleksnih uloga, svakako je ključ pronaći balans. Iako ćete se ponekad osećati kao da jedva uspevate da zadovoljite minimum kao roditelj i kao zaposleni, znajte da već postižete veliki uspeh svakodnevno, a ukoliko organizujete svoj prostor i vreme sa strpljenjem i svim svojim potrebama u vidu, bićete veoma zadovoljni svojim stilom života i zapravo iskusiti komfor koji rad od kuće može da podrazumeva.

Tekst: Velibor Živkov

Velibor je modni kolumnista za poznati srpski magazin Lips And Heels. U slobodno vreme se bavi istraživanjem modnog marketinga, dizajnom keramike i fitnesom u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

error: Content is protected !!