Salt mine (1)

Read Time1 Minute, 38 Second
Odlučila sam da današnji post posvetim nečem nesvakidašnjem. Kada sam pročitala članak i videla slike odmah sam pomislila da bi ovo trebalo podeliti sa nekim. A sa kim bi nego sa vama 🙂 
Današnji post posvećujem nekadašnjem rudniku soli u Poljskoj.
Duboko pod zemljom u Poljskoj nalazi se nešto značajno, ali malo poznato van istočne Evrope. Vekovima su rudari vadili so odavde, ali su takođe iza sebe ostavili i nešto jedinstveno. Pogledajte najneobičniji rudnik soli u svetu.
Wieliczka rudnik soli spoljni izgled
200 metara ispod zemlje ovaj rudnik krije jednu zapanjujuću tajnu. Postao je jedinstvena umetnička galerija, katedrala i podzemno jezero.
Ali generacije rudara nisu samo vadile so nego su iza sebe ostavile neverovatne tragove svog života i rada pod zemljom u obliku statua, mitskih, istorijskih i religioznih skulptura. Napravili su svoju kapelu gde su se molili, a ostavili su i katedralu iza sebe.
Religiozni isklesani reljefi
Mesto gde su se molili
Najveći utisak u smislu veličine umetničkog domena će ostaviti Kapela Svetog Kralja. Poljaci su vekovima bili veoma verni katolici i poseta ovom mestu nije bila samo turistička nego i izraz pobožnosti.
Kapela Svetog Kralja
Neverovatno je i to da su čak i lusteri u katedrali napravljeni od kristala soli.

Luster

Preko milion posetilaca godišnje(većinom Poljaka i turista iz susednih zemalja) dolazi da vidi ovaj neverovatni rudnik soli.
Iz razloga bezbednosti manje od jednog procenta rudnika je otvoreno za posetioce, ali i to je skoro 4 km dugod hodnika. Više nego dovoljno da turisti trovedu sat-dva u obilasku ovih čudesnih prostorija.

Neverovatni prolazi

Jedan od značajnijih reljefa je i Tajna večera.
Nije bilo nikakvo iznenađenje kada je ovaj rudnik dospeo na UNESCO-vu listu Svetske baštine još davne 1978.godine.
Nadam se da vam se dopao moj današnji post. Ali priča o rudniku se ne završava ovde.
U jednom od narednih postova ćete moći da vidite još jednu stranu rudnika.
Do tada vas ostavljam u iščekivanju i očekujem komentare za ovaj post.
Hvala što me pratite.

Instagram: @milanassweetlife

Facebook: Sweet Life

1 thought on “Salt mine (1)”

Comments are closed.

error: Content is protected !!