Tara

Porodični odmor na Tari

Read Time3 Minute, 56 Second

Pet razloga zbog kojih je Tara savršena destinacija za porodicu sa decom

Kada su u pitanju porodični odmori i putovanja koja uključuju i decu, pronalazak savršene destinacije nije lak zadatak. Porodice sa decom su u potrazi za sadržajem, udobnošću, doprinosom zdravlju, dakle za uslovima koji su potrebni deci da budu zbrinuta, bezbedna i animirana u jednom prirodnom okruženju, koje u idealnom scenariju nije previše daleko od kuće. Upravo iz ovih razloga se Tara ističe kao savršeno mesto za porodice koje žele promenu, odmor od svakodnevice, zajedničke aktivnosti i sveukupno lepo iskustvo. Udaljena 180 kilometara od Beograda, Tara nudi prelepe vidikovce, šume, planinski vazduh i brojne sadržaje, od kojih su mnogi prilagođeni i najmlađima. U tekstu koji sledi pročitajte više o načinima na koje Tara uobličava svoje lepote u sjajno iskustvo za sve posetioce, a naročito za porodice sa decom.

Obilazak vidikovaca: Fantastičan pogled i iskustvo prirode

Pogled koji odmara oči i nameće misao o savršenstvu prirode je svakako nešto čime se ova destinacija može pohvaliti. Aktivnost koju bi svakako trebalo da uključite u svoj odmor su šetnje koje podrazumevaju obilazak prelepih vidikovaca, među kojima su najpoznatiji Banjska stena, Crnjeskovo, Sjenič, Bilješka stena i Osluša. Budući da je na Tari markirano 290 kilometara planinarskih staza, pred vama će biti širok izbor i moći ćete svoju pešačku rutu da organizujete spram svojih mogućnosti, prilikom čega ćete zbog dece teže staze verovatno ostaviti za neku drugu priliku, a odlučiti se za obilazak Bilješke ili Banjske stene, odnosno vidikovca Crnjeskovo. Ovo može biti sjajna porodična aktivnost, koja pruža duboko iskustvo prirode, ali se naravno savetuje porodicama sa decom starijeg uzrasta.

Rafting na Tari: Uzbudljive aktivnosti i sadržaji

Ratfing je aktivnost kao jedna od prvih asocijalica za odmor na Tari i njegova popularnost definitivno nije bez razloga. Za avanturiste su april i maj idelani periodi za ovaj vid zabave, budući da je zbog otapanja snega vodostaj nešto viši, te je samim time i više brzaka, dok nešto kasnije, sa spuštanjem nivoa vode, sve više porodica sa decom biraju da se upuste u uzbudljiv i zabavan rafting na Tari, kao sjajno rešenje za aktivni odmor u prirodi. Budući da se roditelji uglavnom interesuju u vezi sa pitanjem sigurnosti i eventualnih rizika, važno je znati da pravila u koja gosti kampova bivaju upućeni pokrivaju sve mere bezbednosti, a o čemu dodatno vodi računa licencirani skiper.

Vožnja kajakom: Prilika za relaksaciju na reci

Kajak tura, koja se takođe izvodi u pratnji instruktora, je još jedna aktivnost na reci i idealan način da provedete vreo letnji dan na Tari. Iako ima rekreativni karakter i traje okvirno tri sata, ova aktivnost ne traži mnogo zamaranja i u nju mogu biti uključena i deca. Ovo je jedno iskustvo koje će nesumnjivo doprineti ukupnom utisku koji ćete sa sobom poneti odlazeći sa Tare i predstavljaće još jedan razlog da se na nju vratite. Budući da je prisustvo instruktora neizostavno, te i da je kratka obuka podrazumevana, ovo je jedna bezbedna i lagana avantura, koja će vam pružiti mogućnost da uživate u prirodnim lepotama na zaista poseban način.

Perućačko i Zaovinsko jezero: Kupanje u planinskom ambijentu

Kupanje i igre u vodi su nesumnjivo omiljene letnje aktivnosti većine dece, ali i odraslih. Stoga je prilika za boravak na jezeru i uživanje u bistroj vodi svakako jedan od razloga zbog kojih bi porodice sa decom trebalo da uzmu u obzir Taru kao destinaciju za odmor. Na jezeru Perućac se nalazi uređena plaža, koja ima pontone sa bazenima za decu, zatim tuševe, tobogane, skakaonice, kao i mogućnost iznajmljivanja pedalina, čamaca i kajaka. S druge strane, Zaovinsko jezero nema uređenu plažu, ali iskustvo čini jedinstvenim izuzetno čista voda i svakako prelepa priroda koja ga okružuje.

Krstarenje kanjonom Drine: Nezaboravne prirodne lepote

Celodnevni turistički izlet kao što je krstarenje kanjonom Drine može biti izuzetno prijatno i zabavno porodično iskustvo. Najveća prednost Tare kao destinacije za porodični odmor je što je istovremeno dinamična i relaksirajuća, a najmlađe će ujedno animirati i povezati sa prirodom. Upravo takvo iskustvo nudi i konkretno ova turistička avantura, a u nju je uglavnom uključena i poseta Višegradu i Andrićgradu. Ovo je svakako iskustvo koje se ne propušta i privlači turiste s razlogom.

Ukoliko se odlučite za porodični odmor na Tari, nesumnjivo ćete imati priliku da uživate u brojnim mogućnostima zabave i odmora koje ova destinacija pruža. S jedne strane, sadržaji koji su u ponudi su tako skrojeni da na sjajan način animiraju i čine ukupan boravak na Tari uzbudljivim, dok sa druge strane svako iskustvo biva oplemenjeno predivnom prirodom.

tekst : Velibor Živkov

Velibor je modni kolumnista za poznati srpski magazin Lips And Heels. U slobodno vreme se bavi istraživanjem modnog marketinga, dizajnom keramike i fitnesom u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

error: Content is protected !!