Kako uštedeti novac na renoviranju

Read Time3 Minute, 13 Second

Renoviranje kuće ili stana može biti veoma skupo, a osim novca zahteva i da investiramo mnogo vremena, energije i ličnog angažmana. Pre svega je potrebno definisati budžet, a povedite računa i da na procenjenu sumu dodate još 20% za nepredviđene troškove koji se često javljaju prilikom renoviranja.

Kako ostvariti popuste? Na čemu uštedeti i kako? S druge strane postoje određene stavke na kojim ne treba štedeti jer će vas služiti dugi niz godina, a ušteda se ostvariti tek u narednom periodu. Evo nekih saveta kako uštedeti novac na renoviranju.

Sve što možete uradite sami

Kada stavite na papir šta sve tokom planiranog renoviranja treba da se uradi, videćete šta možete da uradite sami, a za šta će vam ipak biti potrebni profesionalci. Za one radove sa kojima ste se već susretali i koji su vam bliski možete upotrebiti sopstvene veštine i uštedeti novac.

Takođe, uz pomoć tutorijala i saveta na internetu moći ćete da budete sami svoj majstor kada su u pitanju neki jednostavniji radovi u kojima se do sada niste okušali. No, ipak se preporučuje da kada su pitanju radovi na električnim instalacijama prepustite stvar profesionalnom majstoru kao i kod nekih većih radova, jer bi vas svaka greška mogla skupo koštati.

Popust na više usluga kod istog majstora

Najbolje bi bilo da angažujete majstora po preporuci. Ukoliko se odlučite da vam jedan isti majstor (ili ista firma koja pruža razne majstorske usluge) preuzme na sebe više usluga prilikom renoviranja, možete ostvariti popust. Postoje i određena sniženja kod izvođača radova uz pomoć promocija i kupona, pa možete iskoristiti i tu pogodnost. 

Slična situacija je i sa građevinskim materijalom. Kupovinom svog neophodnog građevinskog materijala u jednoj prodavnici ostvarićete popust. 

Na čemu ne treba štedeti?

Svakako ne treba štedeti na zameni instalacija (električnih i vodovodnih) jer ako renovirate svoju stambenu jedinicu u staroj zgradi a preskočite ovu stavku moguće je da ćete uskoro imati velikih troškova i glavobolja. Takođe se preporučuje da se ne štedi na izolaciji jer ona donosi veliku uštedu tokom daljeg stanovanja – dobra izolacija znači i manje troškova za grejanje/hlađenje prostorija i ključna je za energetsku efikasnost. Kad smo kod energetske efikasnosti, uštedu na duže staze doneće vam i kvalitetne roletne i žaluzine iz prostog razloga što ćete biti bezbrižni godinama i nećete morati da razmišljate o zameni. Savremene spoljne žaluzine nude mnogo benefita bez obzira na možda malo veće početno ulaganje iz razloga što su izuzetno izdržljive, ne dozvoljavaju da u prostoriju prodre toplota ni vetar, kao ni padavine i veoma su čvrste i stabilne.

Takođe, veća stavka za koju vredi izdvojiti novac jesu kvalitetni podovi. Dakle, ne radi se samo o trenutnoj uštedi nego o razmišljanju o budžetu u budućnosti. Svakako da će vas kvalitetnije pločice poslužiti duže od onih jeftinijih, da ne govorimo o razlici između parketa i laminata.

Trakasto osvetljenje umesto ugradnog

LED trake se mnogo jednostavnije ugrađuju i predstavljaju i lepo i praktično rešenje za osvetljenje prostorija vašeg doma. Dok za ugradnu rasvetu treba imati veštinu, bušiti rupe u plafonu, stavljati nove kablove, umesto ove skupe i zahtevne opcije možete se odlučiti za alternative u vidu trakastog osvetljenja. Ne samo da je jeftinije nego će izgledati veoma efektno i staviti akcenat na one delove prostora na koje vi želite.

I za kraj, stan možete opremiti odličnom dekoracijom i polovnim nameštajem po niskim cenama, potrebno je samo malo truda i pretraživanja po internetu i buvljacima. Nadamo se da smo vam pomogli da se fokusirate na mejkover svog stana ili kuće na najbolji mogući način, bez bespotrebnih troškova a da ćete transformisati i osvežiti prostor onako kako želite i da će vam se svideti konačni rezultat.

Tekst: Velibor Živkov

Velibor je modni kolumnista za poznati srpski magazin Lips And Heels. U slobodno vreme se bavi istraživanjem modnog marketinga, dizajnom keramike i fitnesom u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

error: Content is protected !!