Saveti za preseljenje i život u Beogradu sa decom

Read Time6 Minute, 15 Second

Beograd bez sumnje predstavlja najpopularnije mesto za život među stanovnicima naše zemlje, a jedan od osnovnih razloga zbog kojih se opredeljujemo za život pod prestoničkim svetlima je široka paleta mogućnosti koja se pred Beograđanima ukazuje. Porodice sa decom će upravo zbog perspektive za napredak koju omogućuje naša prestonica smatrati život u njoj najsrećnijim rešenjem, kako zbog materijalne sigurnosti ka kojoj streme, tako i zbog brojnih sadržaja koji će mališanima upotpunjavati detinjstvo i izborima kada je u pitanju njihovo obrazovanje. S druge strane, gužva i užurbanost koja karakteriše život u velikom gradu će mnoge navesti da preispituju ovu svoju odluku, stavljajući na tas sadržajan i perspektivan život u prestonici i miran život u nekom od manjih mesta ili sela naše zemlje. Činjenica je, međutim, da je u Beogradu moguće oformiti porodični život koji će krasiti najbolje od oba rešenja, a u tekstu koji sledi ćemo podeliti sa vama nekoliko saveta koji će vam u tome pomoći.

Preseljenje porodice sa decom u Beograd

Izbor lokacije

Prilikom preseljenja je izbor lokacije najznačajniji kriterijum koji utiče na budući kvalitet života, te je ovom koraku izuzetno važno pristupiti imajući u vidu sve svoje trenutne i buduće potrebe. Kada su u pitanju porodice sa decom govorimo pre svega o blizini vrtića i škole, zatim i blizini parkova i povezanosti sa ostalim delovima grada. Prednost Beograda za decu je svakako veliki izbor sadržaja, pa uzmite u obzir dostupnost pozorišta, igraonica, tržnih centara i bioskopa. S druge strane, valjalo bi imati na umu i saobraćajne veze sa lokacijama za koje ste vezani poslom i pronaći srednje rešenje koje će odgovarati svim članovima porodice. Budući da je uz sve ovo porodicama sa decom važno da imaju uslove za miran porodični život (a mlade porodice su upravo i najviše zainteresovane za prestonicu), mnoge beogradske opštine se naročito ponose mogućnošću izdvajanja iz gradske vreve, a ujedno i dobrom saobraćajnom povezanošću sa centrima gradskih zbivanja. što ih čini izuzetno atraktivnim na tržištu nekretnina. Prilikom pregleda ponude, primetićemo da je najuspešnija prodaja stanova u Beogradu upravo na lokacijama kao što je Novi Beograd, zatim Mirijevo i Karaburma, čemu razlog prepoznajemo upravo u balansu svih navedenih potreba porodica sa decom.

Izbor stanova spram sobnosti

Kada je porodični život u pitanju, određeni komfor doma je gotovo neophodnost, što je porodicama sa decom značajan kamen spoticanja zbog finansijskog faktora. Ova činjenica, dakle, dovodi u pitanje odluku u vezi sa preseljenjem u Beograd zbog cene kvadrata, koja je značajno viša u odnosu na cene u manjim mestima naše zemlje. Problem komfora u ovom smislu je moguće prevazići ukoliko se ne fokusiramo na kvadraturu nego na sobnost. Pametan izbor stana u ovom kontekstu podrazumeva uzimanje u obzir funkcionalnosti prostora, kao i eventualnih mogućnosti prilagođavanja budućim potrebama. Kako deca rastu, potrebe jedne porodice se menjaju, te valja imati na umu da će veći broj soba biti potreban kada deca dođu u školski uzrast. Stanovi prosečne, pa čak i manje kvadrature, mogu odgovarati potrebama porodice sa decom ukoliko je broj i raspored prostorija adekvatan ili ukoliko postoji mogućnost ugradnje pregradnih zidova u perspetivi.

Fizičko stanje nekretnine

Kupovina stana u staroj gradnji može naizgled biti povoljnije rešenje, ali je u velikom broju slučajeva ovo samo prvi utisak, dok kasnije nastupaju dodatni troškovi povodom renoviranja. Kada razmatrate kupovinu stana u Beogradu, stavite na papir odnos cene nekretnine u staroj gradnji i cene novoizgrađene nekretnine, istovremeno uzimajući u obzir troškove eventualnih popravki nepokretnosti koja je imala i stanare pre vas. Intenzivna izgradnja Beograda, koja je u vezi sa velikom zainteresovanošću mnogih za preseljenje u glavni grad, podrazumeva i veliku ponudu stanova u novogradnji, koji neretko naposletku predstavljaju i povoljniju varijantu, budući da ne zahtevaju popravke. Povrat PDV-a na prvu kupljenu nekretninu u novogradnji takođe predstavlja veliki plus, pa prilikom svoje kalkulacije troškova uzmite u obzir i ovu mogućnost, ukoliko ispunjavate dati uslov.

Život sa decom u prestonici Srbije

Mogućnosti poslovnog napretka

Jedna od izuzetno važnih prednosti života u Beogradu je mogućnost poslovnog napretka, a samim time i ostvarivanja materijalnog boljitka, koji znači i bolje uslove života za porodicu. Roditelji male dece i oni koji planiraju proširenje porodice će sasvim prirodno težiti ka postizanju finansijske sigurnosti, a naša prestonica će mnogima izaći u susret u ovom pogledu, otvarajući vrata profesionalnog usavršavanja i napretka. Ambiciozni mladi ljudi će po preseljenju u Beograd dobiti priliku da zakucaju na vrata perspektivnih kompanija i u njima ostvare značajne poslovne rezultate. Još jednu od prednosti u ovom pogledu predstavljaju izuzetne mogućnosti dodatnih edukacija i kurseva, kao i umrežavanja u potrazi za boljim poslovnim angažmanima. Ovo je nesumnjivo značajan benefit života u glavnom gradu, koji će mnogima biti i osnovni razlog za odluku o preseljenju.

Školovanje i vannastavne aktivnosti

Važna stavka koja ide u prilog formiranju porodičnog života u prestonici jesu široke mogućnosti izbora škola i kasnije fakulteta koje će se naći pred decom. Budući da neće biti ograničena lokacijom na jednu ili dve srednje škole, kao što je to slučaj kada govorimo o životu na selu, deca će moći slobodno da razmatraju svoje opcije, ostvare svoje potencijale i u konetkstu obrazovanja idu u smeru koji je u skladu sa njihovim sklonostima i talentima. S druge strane, veliki izbor zabavnih, edukativnih, sportskih i kreativnih vannastavnih aktivnosti predstavlajju nezanemarljiv dodatak u ovom kontekstu. Ukoliko se odlučite da odgajate svoju decu u našoj prestonici, iskoristite ovu njenu prednost i ponudite im sadržaje koji će nesumnjivo uticati na izgradnju njihove ličnosti i kvalitet odrastanja.

Slobodno vreme u Beogradu

Zabavni i kulturni sadržaji koje Beograd nudi svojim stanovnicima će učiniti svakodnevicu jedne porodice interesantnom, dinamičnom i kvalitetnom u pravom smislu te reči. Život u Beogradu znači i mogućnost praćenja kulturno-zabavnih aktuelnosti, ali i bezbroj vidova relaksacije u slobodno vreme. Brojni kafići, restorani, parkovi, šetališta predstavljaju sjajan dodatak svakodnevnom životu i ideja o večernjoj porodičnoj šetnji živim prestoničkim ulicama ili zelenim i uređenim parkovima svakako predstavlja nešto što privlači mlade porodice i utiče na odluku o preseljenju u glavni grad.

Troškovi života u Beogradu

Život u glavnom gradu po prirodi stvari sobom nosi više troškove no kada govorimo o životu u nekom od manjih mesta. Kada su porodice sa decom u pitanju, ova tvrdnja može biti podložna diskusiji, te će argument mnogih biti ušteda kada na red dođu troškovi školovanja dece. S druge strane, važno je imati u vidu ranije pomenute veće mogućnosti profesionalnog, pa samim time i materijalnog napretka, te će mnogi prilikom planiranja velikih troškova na duže staze doći do zaključka da je opredeljenje za skuplji život zapravo opravdano i da će u perspektivi biti isplativo. Kada su svakodnevni troškovi u pitanju, činjenica je da im je potrebno pristupiti pažljivo i temeljno ih analizirati, te bi život jedne porodice u ovom smislu trebalo da se vodi pametnim i planiranim nabavkama, pripremama obroka i uštedom energije u okviru domaćinstva. Ukoliko pažljivo pristupamo kućnom budžetu i vodimo računa o prihodima i rashodima, naš porodični život će, neovisno o lokaciji na kojoj živimo, biti oslobođen stresa u vezi sa finansijama.

Ukoliko planirate preseljenje svoje porodice u glavni grad naše zemlje, znajte da je svaki korak formiranja vašeg života u njemu značajan za vaše buduće prilike. Ako pažljivo pristupite analiziranju svojih mogućnosti i potreba, te i imate u vidu dinamiku života svoje porodice, zasigurno ćete pronaći savršeni kutak u našoj prestonici i formirati jedan sadržajan i kvalitetan porodični život u kojem ćete uživati sa svojim mališanima.

Tekst: Velibor Živkov
Velibor je modni kolumnista za poznati srpski magazin Lips And Heels. U slobodno vreme se bavi istraživanjem modnog marketinga, dizajnom keramike i fitnesom u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

error: Content is protected !!