Prednosti i mane života u Beogradu sa malom decom

Read Time5 Minute, 20 Second

Povodom kvaliteta porodičnog života u glavnom i najvećem gradu naše zemlje, mišljenja su podvojena. Dok sa jedne strane bezbrojne mogućnosti koje se ukazuju u prestonici za mnoge predstavljaju neprikosnovenu prednost Beograda, drugi će imati drugačija merila valjanog stila života jedne porodice i želeti da isključe gradsku vrevu iz svoje svakodnevice. Iz ovog razloga ćemo se u tekstu koji sledi baviti upravo prednostima i manama života u Beogradu, iz perspektive porodice sa malom decom.

Blistava budućnost pod svetlima prestonice

Osnovni razlog na koji se pozivaju mnogi koji svoju porodicu zasnivaju u Beogradu jeste svakako široka paleta mogućnosti za školovanje i kasnije poslovni napredak. Misleći na budućnost najmlađih, roditelji će se opredeliti za život u prestonici, gde će se pred njihovom decom ukazati širok izbor škola i fakulteta, a zatim i brojne poslovne prilike po završenom formalnom obrazovanju. Dok je porodicama iz manjih sredina školovanje dece u nekom od većih gradova značajan izdatak, a neretko podrazumeva i samostalan život dece u relativno mladoj životnoj dobi, deca prestonice ne moraju da prave iskorake ovog tipa ne bi li pohađala željene škole i fakultete, u želji da ostvare svoje ambicije i želje u ovom pogledu.

Nekretnine u Beogradu kao investicija

Iako je cena kvadrata u glavnom gradu Srbije osetno viša no u njenim drugim gradovima, činjenica je da je ovo trend koji nema tendenciju da uspori. Ulaganje u porodično gnezdo u našem najvećem gradu je prema tome pametna investicija, te će mladi parovi koji planiraju porodicu ulaziti u ovu avanturu u želji da sebi obezbede finansijsku sigurnost. O ovakvom pristupu ulaganju u nekretnine svedoči činjenica da tržište nekretnina beleži veliko interesovanje za ponude kao što je prodaja stanova u Beogradu, a potvrđuje je podatak o velikom interesovanju i za iznajmljivanje istih, te će vlasnik nekretnine u Beogradu ovakav vid povrata svoje investicije uvek imati pred sobom kao alternativu.

Kulturni i zabavni sadržaji

Kada govorimo o kvalitetu života, valja na kratko staviti po strani racionalno prosuđivanje u vezi sa finansijama i uzeti u obzir i značaj kvaliteta svakodnevice. Beograd će tako svojim stanovnicima pružiti najrazličitije mogućnosti za nadograđivanje životnog iskustva kulturnim sadržajima, relaksaciju i zabavu. Porodicama sa malom decom je animiranje majmlađih i formiranje njihovog lepog ukupnog iskustva življenja sasvim prirodno izuzetno značajna stavka, te će tako i život u prestonici za njih biti zaista privlačna solucija. Parkovi, igrališta, pozorišta, brojne radionice za najmlađe, te muzeji i dešavanja u organizaciji grada, koja su na raspolaganju Beograđanima i njihovim mališanima, predstavljaju veliki plus prilikom odlučivanja za početak porodičnog života u prestonici.

Brz tempo života

Odlika života u prestonici koja će mnoge navesti da načine korak unazad jeste brzina koja odlikuje beogradsku svakodnevicu. Tempo  života koji diktira glavni grad nije nešto što ide u prilog porodičnom životu, te će mnogi mladi parovi sa decom ovo rešenje zbog toga dovesti u pitanje. Manja sredina svakako postavlja manje izazova pred roditelje, koji bi u najvećem broju slučajeva radije odvojili svoj porodični život od gradske vreve, koja značajno komplikuje obavezama već prebukiranu svakodnevicu. Roditelji će takođe svojoj deci želeti da pruže više slobode i prisnije odnose sa okolinom, što nije karakteristično za gradski život.

Malo prostora u velikom gradu

Usko vezano za prethodno rečeno, beogradski stil života podrazumeva i manje prostora i komfora, što je za porodice sa malom decom veliki minus. Život u stanovima podrazumeva i određeni vid suživota sa ostalim stanarima zgrada. S jedne strane, majka koja je konačno uspavala mališana će biti više no isfrustrirana odlukom komšije da u tom trenutku počne da usisava, dok će istovremeno posebna vrsta izazova biti da svom detetu objasni da ne može da se igra loptom u vreme popodnevnog odmora na nivou zgrade. S druge strane, život u kući na selu, sa sopstvenim dvorištem i neovisno o stilu života suseda, značajno olakšava svakodnevicu roditelja male dece, koja će imati pred sobom mahom značajno širi prostor za igru i dečije vragolije, a i mogućnost boravka na svežem vazduhu u svakom trenutku.

Manja sredina – manji troškovi

Činjenica je da život u najvećem gradu Srbije podrazumeva i nesumnjivo najveće troškove kada su osnovne potrepštine u pitanju, a zatim i visoke troškove režija i slično. Iako je činjenica da je sama nekretnina u Beogradu izuzetno pametna investicija, svakodnevni život u ovom gradu je investicija za sebe i predstavlja veliki izazov kada su finansije u pitanju. Porodice sa malom decom su već obhrvane brojnim troškovima koje valjan odgoj mališana iziskuje, te je za mnoge ovo stavka koja će ih navesti da se predomisle povodom preseljenja u prestonicu. Manje sredine, prirodom stvari, podrazumevaju manje troškove, počev od toga što je cena namirnica uglavnom značajno niža, uz mogućnost direktne nabavke od malih proizvođača i samostalnog uzgoja, a uz to je veliki plus izostanak redovnih troškova koje gradski život podrazumeva, poput troškova gradskog prevoza i slično.

Pitanje zdravstvene nege i zdravog života

Kada je zdravlje u pitanju, postoje dve strane medalje. S jedne strane, život u Beogradu znači i širok izbor kada je zdravstvena nega mališana u pitanju, te će mnogim roditeljima biti velika prednost činjenica da mogu da načine odluku u vezi sa odabirom pedijatra spram sopstvene procene, te i imaju lakši pristup lekaru u bilo koje doba dana i noći u eventualnim nepredviđenim slučajevima. Manja sredina iz ovog razloga budi u mnogima nesigurnost, jer će za kompleksije hitne intervencije često biti potrebno određeno vreme za putovanje do najbližeg centra hitne službe, dakle u onim slučajevima za koje seoske ambulante nemaju kapacitete. S druge strane, život u manjoj sredini je na opštem planu doprinosa zdravlju bolja solucija, jer mališani mogu da se hrane namirnicama koje su upravo njihovi roditelji i susedi uzgojili, te i da udišu značajno čistiji vazduh.

Ukoliko ste roditelj dece mlađeg uzrasta, pred vama se nalazi velika odluka u vezi sa načinima na koje ćete doprineti kvalitetu njihovog života i značajno pitanje prioriteta. Da li biste radije gledali svoje dete kako jede sveže voće sa drveta u vašem dvorištu ili ga redovno vodili na pozorišne predstave? Oba scenarija imaju svoje lepote i doprineće odrastanju deteta na svoj način, a na vama je da procenite svoje mogućnosti i načinite okvirnu sliku svakodnevice koju želite svojim mališanima. Budući da ste vođeni najboljim namerama i ljubavlju, budite uvereni da nećete pogrešiti.

Tekst: Velibor Živkov

Velibor je modni kolumnista za poznati srpski magazin Lips And Heels. U slobodno vreme se bavi istraživanjem modnog marketinga, dizajnom keramike i fitnesom u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

error: Content is protected !!