Porodične vikend aktivnosti

Read Time4 Minute, 53 Second

Roditeljstvo samo po sebi podrazumeva pregršt izazova i u težnji da najmlađima obezbedimo ugodan život. Zbog toga će većina roditelja u toku vikenda želeti da sa svojim mališanima provede kvalitetno vreme, dalje od ekrana i u korist njihovog valjanog razvoja, a naposletku i učvršćivanja veze sa njima. Kako se ponekad čini da je animiranje najmlađih zaista kompleksan zadatak, u ovom tekstu ćemo se baviti vikend aktivnostima u koje se možemo upustiti sa decom i na taj način doprineti kvalitetu svog porodičnog života.

Vikendice i izletišta: Zabava i relaksacija u prirodnom ambijentu

Beg od gradske vreve se mnogima nalazi na listi prioriteta u toku vikenda. U želji da sebi i svojoj porodici obezbedimo iskustvo prirodnog ambijenta, svakako je sjajna ideja da u toku slobodnih dana spakujemo torbe i zađemo na kratko u jedan jednostavniji svet, koji nam je zapravo nadomak ruke. U zavisnosti od toga gde živite, pred vama će se naći izbor izletišta, koja mogu biti kraj neke od reka ili jezera, kojima naša zemlja obiluje, a svoj produženi izlet možete isplanirati iznajmivši vikendicu u nekom od obližnjih vikend naselja. Ukoliko imate decu mlađeg uzrasta, udobne vikendice mogu biti odlično rešenje jer podrazumevaju boravak u prirodi bez izostanka komfora koji biste imali kod kuće. Ukoliko se odlučite za boravak u prirodi, možete osmisliti različite aktovnosti, počev od igara sporstkog karaktera, pa do istraživanja i šetnji. Prelepi krajolici koje naša zemlja ima da ponudi su svakako iskustvo koje želimo svojoj deci, a nama samima ovakva vikend avantura pruža prekopotrebnu relaksaciju.

Tematski parkovi za decu: Zanimljive avanture i razvoj korisnih veština

Ukoliko želite svojoj deci da obezbedite sjajnu zabavu, a pri tome podržite potrebu za fizičkom aktivnošću, razvojem njihovih motoričkih veština i sticanjem novih znanja, tematski parkovi su sjajna ideja. Naša zemlja zapravo obiluje prostorima ovog tipa, koji su namenjeni upravo zabavi najmlađih, te se tako možete uputiti ka Adi Ciganliji i pored interesantnih igrališta posetiti Avantura park ili Park nauke. Pored poligona, visećih mostova i greda, Avantura park nudi mališanima i igre memorije, orijentacije, snage i ravnoteže, dok u Parku nauke deca mogu steći brojna korisna znanja iz oblasti astronomije, geografije, fizike, matematike i psihologije. Ukoliko ste spremni na malo duži put, što opet zavisi od toga gde se nalazi vaše prebivalište, možete posetiti neki od tematskih parkova na Zlatiboru ili Kopaoniku, gde će mališani moći da se upuste u deci prilagođene adrenalinske aktivnosti ili da uvežbavaju i testiraju svoje intelektualne sposobnosti kroz partiju šaha sa obučenim instruktorima.

Akva parkovi: Osveženje i zabava u toku letnjih meseci

Kao što i sami žudimo za osveženjem u toku leta, i naši najmlađi će se sa vrućinama najradije suočiti u vodi i kroz brojne zabavne aktivnosti koje podrazumeva poseta bazenima. Dok svi iščekujemo letnje odmore i odlazak na more, ne postoji razlog da vikendima ne skliznemo u vodenu avanturu i sa svojim najdražima provedemo kvalitetno i zabavno vreme. Akva park Hollywoodland u Beogradu, pored tobogana i bazena za decu, roditeljima nudi i prostore za relaksaciju poput saune i slane sobe, a lazarevački vodeni park Vidik se naročito ističe zbog jedinstvenog vidikovca i pogleda koji doprinosi ukupnom iskustvu. Najmoderniji akva park na Balkanu se nalazi na teritoriji opštine Bački Petrovac, te ćete posetom parka Petroland, formiranog na izvorima geotermalne vode, moći da se upustite i u sportske aktivnosti na terenima za fudbal i odbojku na pesku, a vašu decu će zasigurno silno zabaviti prskalice, tobogani i igralište.

Pozorišta i muzeji: Kulturni sadržaji za decu

Veoma je važno raditi na kulturnom uzdizanju mladih generacija. Sjajno je da provedemo kvalitetno vreme sa njima ukoliko se odlučimo da posetimo neko od pozorišta namenjenih najmlađima ili muzeja sa interesantnim sadržajima. Samo u našem glavnom gradu se nalazi već pet pozorišta koja nude sjajne obrade književnih dela namenjenih najmađima, te se u zavisnosti od uzrasta vaše dece možete odlučiti za prigodne predstave. Ukoliko imate decu mlađe uzrasta, možete se odlučiti za lutkarske predstave, a deci školskog uzrasta će neke obrade književih dela značiti i za razumevanje školske lektire. Muzeji takođe nude brojne zanimljive sadržaje kojima svoju decu možete upoznati sa različitim oblastima, počev od nauke i tehnike, pa do umetnosti i istorije. Raspitajte se u vezi sa muzejima koji nude i učionice za najmlađe, u kojima će vaša deca moći da učestvuju u naučnim eksperimentima, koji ih zasigurno neće ostaviti ravnodušnima.

Etno sela: Tradicionalna kuhinja, seoski ambijent i interesantni sadržaji

Seoski turizam na našem podneblju ima veliki potencijal i u procesu smo prepoznavanja njegovih vrednosti, kako u domenu ponude, tako i potražnje. Ovo je savršen način da upoznate svoju decu sa nekim drugačijim načinima življenja, podstaknete nihovo sjedinjavanje sa prirodom i upoznavanje sa tradicionalnim vrednostima. S druge strane etno sela takođe nude široku paletu načina za relaksaciju i mogućnosti za brojne aktivnosti svojim sadržajima. Etno sela imaju u vidu mališane, budući da njihovi posetioci mahom porodice sa decom, te tako u Sunčanoj reci, pored adrenalinskih aktivnosti za odrasle, možete uživati i u sportskim aktivnostima, a vaša deca u zabavnom parku Veselo dvorište. U etno selu Moravski konaci ćete imati priliku da svoje mališane bolje upoznate sa duhovnom i narodnom tradicijom, budući da je već samo osoblje odeveno u narodnu nošnju. Kao i u Sunčanoj reci, u etno selu Tiganjica ćete imati priliku da jašete konje, a vaša deca male ponije, pri čemu će im biti na raspolaganju i igralište. Ovaj vid vikend odmora je sjajna ideja za porodični odmor i zasigurno ćete u njemu uživati sa svojom decom.

Brzi životni tokovi nesumnjivo dovode do toga da više cenimo svoje slobodno vreme. Planirajte svoje vikende i posvetite se deci, upuštajući se u ovakve aktivnosti, jer ćete time značajno doprineti svom ukupnom kvalitetu života i iskustvima vaših mališana.

Tekst: Velibor Živkov

Velibor je modni kolumnista za poznati srpski magazin Lips And Heels. U slobodno vreme se bavi istraživanjem modnog marketinga, dizajnom keramike i fitnesom u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

error: Content is protected !!