Bundeva desert

Read Time1 Minute, 30 Second
Kako je stigla jesen tako se i bundeva našla na našoj trpezi. Moram biti iskrena ali nisam do ove godine bila njen ljubitelj. Sada se trudim da je što više kombinujem u jelima. Veoma je zdrava kako za decu tako i za nas odrasle. Deci sam je uvela već sa 6+ meseci. 
Specifičnog je ukusa i mirisa. Od nje se mogu praviti i slatka i slana jela, može da se jede pečena, pržena, živa i veoma dobro utičena organizam kada se unosi u vidu soka. Bundeva sadrži karotin, provitamin A, vitamine C, B-B1, B2, B3, B6 kao i nijacin, folnu kiselinu. Od minerala najviše ima kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožđa. Sadrži više od 60% nezasićenih masnih kiselina. U 100g bundeve ima samo 30 kalorija.
Seme bundeve se ne baca. Veoma je zdravo i preporučuje se deci, trudnicama, dojiljama, osobama sa bolesnom jetrom kao i muškarcima koji imaju problema sa prostatom. 
Ulje bundeve je takođe zdravo, reguliše nivo holesterola, preventivno deluje kod funkcije mokraćne bešike.
Ovih dana nam je poslastica pečena bundeva. Poslastica se pravi veoma brzo i sve što vam treba je bundeva i dobra volja da pravite. 
Bundevu isečete na kriške, nije je potrebno guliti. Poređate kriške na papir za pečenje i stavite u zagrejanu rernu da se peče oko 20 ak minuta na 200 stepeni. Viljuškom proverite da li je pečena. Na pola pečenja možete okrenuti kriške ako su okrugle. 
Bundeva omekša a slatkoća iz nje izbije i prava je poslastica za sladokusce. Ponekad je malo prelijem medom i dodam cimet.
Još mi je slađe da je jedem kada znam da je bundeva 100% organska.

Potrudiću se da uskoro napravim i domaći gusti sok od bundeve pa javljam utiske kao i recept. 

Hvala što me pratite.

Instagram: @milanassweetlife

Facebook: Sweet Life

7 thoughts on “Bundeva desert”

Comments are closed.

error: Content is protected !!