Kako odabrati kremu za zaštitu od sunca?

Read Time3 Minute, 24 Second
Bliži se leto, moje omiljeno godišnje doba. Temperature od +40 C mi ni malo ne smetaju.
Da,dobro ste pročitali. 😊
Ono što je nam je neizostavno kada stigne leto jeste  dobra zaštitna krema za sunce. Sada je već takvo vreme da se i ne mora čekati leto za takve kreme jer su letnje temperatre i zraci ☼ već stigli.
Kako sam svake godine u nedoumici koju kremu kupiti želela sam da bar malo pomognem i vama kako odabrati pravu kremu.
Kada je izbor kreme za zaštitu od sunca u pitanju u velikoj smo dilemi jer se na tržistu pojavio veliki broj proizvođača sa šarenolikim cenama. Raspon u cenama je veliki.
Glavni faktori na koje treba da obratite pažnju prilikom odabira kreme su sledeći:
 • sastav kreme – filteri
 • SPF faktor
 • UVA i UVB  zaštita
Kada su filteri u pitanju postoje dve vrste zaštite ( blokatora ) a to su mineralna- fizička zaštita i hemijska. Mineralna zaštita od sunca delije kao ogledalo i odbija sunčeve zrake te tako ne dozvoljava da ih koža upije. Hemijska zaštita je malo drugačija jer  se hemijski filteri upiju u kožu i apsorbuju ultraljubičaste zrake. Nisu svi hemijski filteri štetni ali postoje i oni koje treba da izbegavaju trudnice i deca. Najbolje je kombinacija mineralnih i hemijskih (u manjim količinama).
SPF faktor je skraćenica od Sunburn Protection Factor – faktor zaštite od opekotina od sunca. Ovo je nešto što većina proizvoda sadrži ali u različitim količinama 20-50 SPF.
UVA i UVB zraci su nešto od čega ne možemo da pobegnemo ali ipak možemo da se zaštitimo.
UVA zraci predstavljaju 95%  UV zraka  koji dopru do površine Zemlje i ima ih tokom čitave godine. Ovi zraci ne peku kožu ali mogu da je oštete, uzrokuju starenje kože kao i da doprinesu razvoju melanoma. Za razliku od UVB zraka bezbolni su.
UVB zraci čine 5% od UV zračenja koji dopru do Zemlje.  Ovi zraci su odgovorni za preplanulost, opekotine, alergijske reakcije i rak kože.
Moram biti iskrena da mi je bilo teško odabrati kremu kada su deca u pitanju. Čitala sam razna iskustva, preporuke za najskuplje kreme, za strane proizvođače, samo za mineralne kreme…
Odluka je pala na  Avėne dečije mleko SPF 50+

Naravno planiram da isprobam i neke druge proizvođače jer jedna krema neće biti dovoljna za dvoje dece i par meseci korišćenja.

Kada smo mi odrasli u pitanju ranijih godina sam koristila Eucerinovu kremu 50+  za osetljivu kožu kaoi Bioderminu kremu 50+ sa maksimalnom fotozaštitom koja stimuliše odbrambeni mehanizam same kože tako da znam da su ovi proizvodi provereno dobri.
Ove godine ću malo eksperimentisati pa i isprobati neke druge kreme. Nedavno je u Lilly prodavnicama bila akcija 20% na sve preparate za zaštitu od sunca pa sam za sebe odabrala dva zanimljiva proizvoda.

Bioderma proizvod sam uzela ne gledajući cenu jer je upravo ovo proizvod koji meni treba. Već godinama unazad se borim sa hiperpigmentacijom na licu  i najizraženija je tokom leta. Ova njihova krema je upravo za taj moj “problem”. Photoderm STP krema SPF 50+, UVA 38, zaštitna krema protiv hiperpigmentacije !!!

Top Ten marmelada za ubrzano tamnjenje. Blagotvorno deluje na suvu kožu i sprečava njeno isušivanje. Zahvaljujući bogatstvu prirodnih ulja koža brzo dobija intenzivan, bronzani ten. Ono što je važno za ovaj proizvod i što je proizvođač napomenuo jeste da ovaj proizvod ne sadrži zaštitne UV filtere.

Ukoliko imate nedoumice oko odabira kreme nezavisna američka organizacija
 Environmental working group ( EWG ) se bavi  procenom štetnih  aktivnih supstanci u sredstvima za sunčanje pa zavirite na sajt i pronađite ono što vam odgovara. .
Mali podsetnik zaštite od sunca:
 1. Odaberite odgovarajuću kremu za vaš tip kože
 2. Minimum pola sata pre izlaganja suncu nanesite zaštitnu kremu
 3. Nakon izlaska iz vode ponovite mazanje iako piše da je krema vodootporna
 4. Izbegavajte izlaganje suncu između 10 i 16 h
 5. Pijte puno vode ( i kada niste žedni ) jer je koži potrebna voda
 6. Koristite zaštitnu odeću ( šešir, majicu, naočare )
 7. Kremu za sunčanje držite u hladu jer izlaganje visokim temperaturama može poništiti njeno delovanje
Rak kože je 10. najčešći maligni tumor u Srbiji.
Mislite o tome.
Koristite zaštitu od Sunca.
Hvala što me pratite.
 
Instagram: @milanassweetlife

Facebook: Sweet Life

2 thoughts on “Kako odabrati kremu za zaštitu od sunca?”

 1. Veoma interesantan a ujedno i edukativan post, bas kako sam navikla od tebe. Zaista je bitno voditi racuna koje kreme se koriste za zastitu od sunca, tako da ce ovaj post mnogima biti koristan. Uzivala sam citajuci.

  Visit me, Gothic

Comments are closed.

error: Content is protected !!