Letovanje sa decom

Letovanje sa decom

Read Time3 Minute, 22 Second
Letovanje s decom je tema o kojoj čitam poslednje četiri godine. Ono što sam zaključila ( a donekle sam tako i mislila) jeste da su iskustva različita. Onaj ko najbolje poznaje decu ste Vi!
Nije svako dete isto pa da uživa u putu od nekoliko stotina kilometara, svako dete neće provesti sate igrajući se peskom na plaži, neće svako dete slušati svaku vašu “komandu”.
Ono što se može reći za letovanje sa decom jeste da je to jedna velika avantura gde su obično mame (bar je moje iskustvo takvo ) glavni kreatori čitavog boravka na “odmoru”. Odmor u bukvalnom smislu kod nas nije stigao ni do O a kamoli do ODMOR!
Naše prvo letovanje bilo je kada su ćerkice imale 3  i 1,5 godinu. Odlučili smo se za Crnu Goru kako bi išli sa prijateljima koji takodje imaju decu ( 6 i 2godine) jer društvo je neophodno deci kao i nama odraslima.  Odlučujemo se za noćno putovanje jer naša mladja ćerka nije ljubitelj putovanja ni na par kilometara a ne na tako dug put. Vozači su tu odradili odličan posao i napravili su svega dve-tri pauze od pola sata. Da, znam da će neko pomisliti da je to velik rizik jer se vozač umori od tolike vožnje ali mi smo tako odlučili jer su vozači mogli. Stižemo pred svitanje na odredište i deca se bude. SUPER pomislila sam, ovo je za sada odlično prošlo.
A onda kreće prava avantura.
Raspakuj se, daj deci da jedu, spremi stvari za plažu. Na plažu smo odlazili kolima iako smo imali delić plaže odmah ispred apartmana. Trenutak našeg pakovanja i raspakivanja i sva oprema koju smo nosili za boravak na plaži deluje smešno. Kao da smo odlučili da tu ostanemo danima a ne samo delić dana. Ručni frižideri sa vodom, sokićima, sendvičići, keksići; čamac na naduvavanje u koji mogu da stanu dve odrasle osobe i dvoje dece, dušeci za vodu, kofice i razne čudarije za pesak i kamenčiće, brdo peškira, ležaljke… uh zaboravila sam nešto sigurno.
Kada dodjemo na plažu zauzmemo 10 kvadratnih metara 😂😂😂
Možda smo nekome izgledali kao čudaci ali mi smo voleli da se obezbedimo sa opremom.
Ulazak u vodu sa decom bila je misija. Meni nisu dale da uđem jer sam morala da budem prikovana u plićaku i da punim kofice vodom. Kada pokušam da uđem bar do kolena kreće “pesma” mlađe ćerke i da ne bi podigla celu plažu na noge ja se vraćam na svoje zadato mesto.
Posle par dana boravka odlučujemo se za neke fore i plovidbe brodićem na naduvavanje. E to nekako pali pa mogu da se bućnem  ali deca još uvek bojkotuju kupanje. Džaba smo kupovali šlaufe i misiće kada neće ni noge da pokvase a kamoli guzu 😟
Deca od prijatelja već uveliko rone i uživaju kao i oni a mi se sve natežemo nebi li osetili slanoću mora.
Ono čime mogu da se pohvalim jeste to da su na plaži imale odličan apetit. Pa, ipak se u društvu lepše jede. Bar nešto.
Popodnevne dremke smo obavljali na plaži. Uvek smo birali prirodni hlad jer je mnogo lepše nego kuvati se ispod suncobrana. Ali, te dremke nisu bile svakodnevne jer je ipak narušena neka rutina uspavljivanja.
Večernje šetnje su bile kratke jer mlađa ćerka nije želela da šeta i nije bila ljubitelj kišobran kolica koja smo dobili da imamo na odmoru.
I tako, kako smo mi inače premoreni od dnevne jurnjave po plaži šetnje skraćujemo na sedenje na obali i bacanje kamenčića u vodu. Ipak je bitno biti pored vode a ne šetati i gurati se među brdo turista koji ponekad i ne gledaju kuda idu.
Pa post je poduži a kratak rezime sledi.
1. Krenite na put kada mislite da će deci najviše prijati da se voze
2. Ponesite dosta rekvizita za dečiju igru na plaži kao i u apartmanu
3. Naoružajte se strpljenjem
4. Dosta peškira je obavezno (preporučujem peškir pončo)
5. Šeširići i papučice/sandalice
6. Putna apoteka (napisaću jedan post samo o tome)
7. Ručni frižider
Hvala što me pratite.
 
Instagram: @milanassweetlife

Facebook: Sweet Life
error: Content is protected !!