Medenjaci

Read Time1 Minute, 48 Second
Ko prati moju instagram stranicu mogao je da vidi slatke medenjake koje sam spremala za novu godinu. Dok sam ih ukrašavala osećala sam se kao malo dete. 
Pustila sam maštu na volju i šare su same počele da se crtaju ☺
Uvek sam mislila kako je to  veoma teško i divila sam se radovima drugih. Prošle godine je mama pravila i kada sam videla da proces nije težak odlučila sam se da i ja isprobam. 
I, uspeh je tu.
Kako vam se čine? 
Naravno prilikom ukrašavanja ćerkica nije mogla a da ne umeša prste. Njene radove nisam stavila među ove na slici ali bili su jedinstveni. U svakom slučaju i oni su završili u nečijem stomaku. 
Ostavljam vas da pročitate postupak pravljenja pa možda i vi da pokušate da napravite. 
Pozdrav

Medenjaci

1/2 kg brašna
250gr meda
125gr margarina
125gr šećera
1 jaje
1 kafena kašika sode bikarbone
cimet
karanfilić
25 gr kakao-a
rendana kora limuna i pomorandže

Med i šećer prokuvati, dodati margarin i sačekati da se skroz ohladi. Zatim dodati jaje, brašno i ostale sastojke. Smesu dobro umesiti, uviti u foliju i ostaviti u frižider 2h da odstoji. Kada izvadite iz frižidera smesu razvučete na željenu debljinu. Modlicama vadite željeni oblik. Staviti u pleh na pek papir i peći na 150 stepeni 6-7 minuta. Pošto su sve rerne različite medenjaci su gotovi kada imaju rumenu boju.

Beli preliv za šaranje: 1 belance umutiti sa 150 gr šećera u prahu i malo sirćeta. Mutiti polako ručno dok smesa ne postane srednje gusta. To je oko 20 minuta mućkanja 😉 Za šaranje vam nije potreban neki poseban materijal već smesu sipare u običnu kesu za zamrzivač. Napravite malu rupicu na kraju kesice, istiskujete smesu i šarate.

Za medenjake u boji: umutiti žumance sa bojom i polako četkicom bojiti medenjak.

Nadam se da vam se svideo recept. Ono što je bitno jeste da prilikom šaranja ne izgubite volju jer vam sigurno prvih par medenjaka neće ni na šta izgledati.
Kasnije kada se malo uvežbate sve bude super.

Pošto se danas čeka pravoslavna Nova godina ( Srpska Nova godina ) imate još uvek vremena da ih napravite. 

 Hvala što me pratite.


Instagram: @milanassweetlife

Facebook: Sweet Life

4 thoughts on “Medenjaci”

  1. Hvala. Ne treba ništa dodatno da se peče.Kada ih ukrasite ostavite da se to stegne i gotovo. Ja sam ih ostavila preko noći da se belance kojim sam šarala osuši a može i u frizider da se stavi da se taj proces ubrza.

Comments are closed.

error: Content is protected !!