Medenjaci
1/2 kg brašna
250gr meda
125gr margarina
125gr šećera
1 jaje
1 kafena kašika sode bikarbone
cimet
karanfilić
25 gr kakao-a
rendana kora limuna i pomorandže
Med i šećer prokuvati, dodati margarin i sačekati da se skroz ohladi. Zatim dodati jaje, brašno i ostale sastojke. Smesu dobro umesiti, uviti u foliju i ostaviti u frižider 2h da odstoji. Kada izvadite iz frižidera smesu razvučete na željenu debljinu. Modlicama vadite željeni oblik. Staviti u pleh na pek papir i peći na 150 stepeni 6-7 minuta. Pošto su sve rerne različite medenjaci su gotovi kada imaju rumenu boju.
Beli preliv za šaranje: 1 belance umutiti sa 150 gr šećera u prahu i malo sirćeta. Mutiti polako ručno dok smesa ne postane srednje gusta. To je oko 20 minuta mućkanja 😉 Za šaranje vam nije potreban neki poseban materijal već smesu sipare u običnu kesu za zamrzivač. Napravite malu rupicu na kraju kesice, istiskujete smesu i šarate.
Za medenjake u boji: umutiti žumance sa bojom i polako četkicom bojiti medenjak.
Kasnije kada se malo uvežbate sve bude super.
Pošto se danas čeka pravoslavna Nova godina ( Srpska Nova godina ) imate još uvek vremena da ih napravite.
Izgledaju jako lijepo, predivno si ih ukrasila 🙂
A kada ih ukrasim. Trebam li ih opet peci ili? Nije mi taj dio jasan 🙂
MMara
Hvala. Ne treba ništa dodatno da se peče.Kada ih ukrasite ostavite da se to stegne i gotovo. Ja sam ih ostavila preko noći da se belance kojim sam šarala osuši a može i u frizider da se stavi da se taj proces ubrza.
Ajmee… preslatki su ti medenjaci. Već dugo tražim neki dobar recept za medenjake jer rijetko koji da mi se svide, i upravo naiđem na tvoj post *-* Definitivno ću isprobati!
Novi post – This Is My Life
Hvala. Javi ako isprobaš. I možeš poslati i koju sliku 🙂