Higijena zuba

Read Time3 Minute, 40 Second
“Smejte se jer život je lep i ima toliko stvari zbog kojih se  treba smejati” Merilin Monro
 
Dečiji osmeh je nešto što mi uvek popravi raspoloženje. Ali, lepo je kada se dete nasmeje i pokaže svoje biserčice – zube.
 
Prvi mlečni zubi kod dece obično izbijaju oko šestog meseca mada to može biti i ranije ili kasnije. Bilo je slučajeva da se beba rodi sa zubićem. Ovo kada sam čula bilo mi je baš zanimljivo. Zubići nastavljaj da rastu negde do treće godine. Naravno kao i većina stvari kada su deca u pitanju i izbijanje zubića je različito kod dece. Ono što MORA biti isto je HIGIJENA ZUBIĆA!
 
Higijena zubića može da se započne već pri izbijanju prvog zuba.  U početku može to biti gumena četkica koju će dete grickati i tako će ublažiti svrab desni koji nastaje upravo izbijanjem novih zuba. Kasnije, kako dete raste a broj zuba se povećava vreme je da mu kupite drugu četkicu i pasticu. 
 
Kada je stomatolog u pitanju “knjige” kažu da se dete može voditi već od vremena kada nikne prvi zub. Mi to nismo tako radili. Starija ćerka je prvi pregled stomatologa imala sa 2 godine i to u jaslicama. Nakon toga je više nisam vodila mada znam da bih trebala (preventive radi). Naravno poseta stomatologu se ne svodi samo na pregled zuba već i na pregled zdravlja usta, zuba i desni, procene rasta i razvoja vilice kao i  provere zagrižaja. Svakako poseta stomatologu može biti korisna jer možete dobiti savete vezane za održavanje higijena usta i zuba.
 
Svakako poseta treba da bude “deo igre” za dete. Ukoliko dete pri prvoj poseti neće da sedne na stolicu kao ni da otvori usta nemojte ga siliti jer će dete na taj način imati strah od stomatologa. Ukloliko starije dete vodite neka prvo pogleda svu aparatru koju ima stomatolog, neka se upozna čemu služe sve te spravice koje deci izgledaju kao idealne stvari za igru. Mada verujem da većina stomatologa koja radi sa decom sve ovo zna tao da je na vama da deci pričate o važnosti pranja zubića, da čitate razne knjige na tu temu, razgledate slike…
 
Karijes!!!
Gleđ na mlečnim zubima je veoma tanka i karijes se  veoma brzo stvara. Nije bauk kada se pojavi karijes. Ono što je na nama jeste da se što pre sanira. Pojava karijesa je češća kod dece koja piju na flašicu. Da bi se sprečila pojava karijesa potrebno je da se zubići peru redovno ujtro i uveče, da se izbegava prevelik unos šećera kao i slatkih sokova, zaslađenog mleka. 
 
Kako podstaći dete da pere zube?
Naša iskustva- kada je pranje zbića u pitanju mi tu nemamo nikakvih problema. Još od šestog meseca deca su “grickala” gumene četkice kupljene u DM-u. Kasnije oko prve godine kada je bilo već 3-4 zubića prešli smo na četkice “kao što imaju mama i tata” (tako ih ćerka zove).
Prva ćerkina četkica je bila malo tvrđa, dlačice na četkici nisu bile mekane i samim tim joj je smetalo pranje za desni. Vodeći se svojim iskustvom kako imam osetljive desni rešila sam da joj kupim četkicu istog proizvođača kao što ja imam. To je bio pun pogodak. Sada obe ćerke koriste četkice za zube proizvođača Curaprox.
Mi smo njima zadovoljni i nećemo ih menjati.
Kada je pasta za zube u pitanju tu menjamo proizvođače. Ono što je starijoj ćerki bitno jeste da je pasta sa ukusom jagode i da je roze boje. Bilo je slučajeva kada sam kupila pastu sa ukusom jagode ali bele boje i nije joj se svidela. Naravno, bitno je da dete ne jede pastu jer to nije svrha pranja  zubica. Količina koja je dovoljna za njihove male zube je manje zrno graška. 
Ujutro po ustajanju svi uzimamo četkice i paste u ruke i počinje trljanje. Ono što dozvolim ćerki jeste da ona meni malo protrlja zubiće jer na taj način i ona meni dozvolji da ja detaljnije operem njene. Svakako pranje zubića kod nas je pretvoreno u igru. Takođe pre odlaska u krevet svi odemo u kupatilo, ćerka nam stavi pastu i kroz igru odemo na spavanje čistih zubića. 
 
Igrajte se i vi sa vašom decom i tako pranje zubića neće shvatiti kao neki  težak posao već kao zabavu. 
Hvala što me pratite.
 
Instagram: @milanassweetlife

Facebook: Sweet Life

4 thoughts on “Higijena zuba”

  1. Divan post, draga moja Milana! Sama tema je jako interesantno! Odusevim se kad vidim da je jedna tako mlada mama toliko iskusna i spremna da podeli svoje tako obimno znanje sa ostalim mamama.Slazem se da decu treba uciti jos od najranijih dana da je higijena, pgootov zuba jako bitna, jer su to zivotne navike koje traju zauvek.

    New post is on my blog! Visit me, Maleficent

Comments are closed.

error: Content is protected !!