Knjige za decu 0-7 godina

Read Time4 Minute, 59 Second

Ako ste se zapitali kada je pravo vreme da započnete sa čitanjem knjiga deci odgovor je čim se dete rodi. Čitanjem knjiga, deci pružate najbolji vid vaspitanja. Ono na šta treba obratiti pažnju jeste da knjigu prilagodimo uzrastu deteta.

Svoju decu sam sa knjigama upoznala još od ranog detinjstva (otkako su počele da uzimaju stvari u ruke). Za mene je spoj knjiga i dete nešto što volim da vidim. Dobra knjiga kod dece razvija inteligenciju, obogaćuje rečnik (što je njima veoma bitno), podstiče maštu, kroz nju usvajaju humane poruke…  

Izbor knjiga za decu je veoma bogat na našem tržištu a neke uz koje moja deca odrastaju su izdavača Kreativni centar.

Ponuda njihovih knjiga je bogata. Imaju za sve uzraste po nešto. 

Ono što preporučujem jeste da započnete “ljubav” sa njima uz ediciju knjiga Žuća gde je glavni junak kuca po imenu Žuća. Žuća je živahan kuca koji se upušta u razne avanture. Ono što daje poseban značaj ovoj knjizi jesu prozorčići koji se otvaraju i na taj način se pronalaze određene stvari zajedno sa Žućom. Knjige su namenjene uzrastu 0-2 godine. Tvrde izrade su (karton) što ih čini veoma kvalitetnim što je bitno za tako mali uzrast. U početku sa detetom možete razgledati slike, kasnije se dete uključuje kako bi otvorilo prozorčić i na taj način vežba finu motoriku prilikom otvaranja, možete da imenujete životinje iz knjiga, predmete, da dete pitate Gde je… Ove knjige su zanimljive i deci 3+ uzrasta i nećete pogrešiti ukoliko ih poklonite i trogodišnjaku.

Kako dete raste zahteva i neke složenije knjige što Kreativni centar ima u svojoj ponudi. Knjiga koja mi se veoma dopala nosi naziv ” Šta sve možeš sa plastelinom ” Knjiga je namenjena uzrastu 5+ , mekog poveza i napisana je ćiriličnim pismom. U pitanju je knjiga za decu koja vole igru plastelinom jer daje maštovite ideje koje podstiču kreativnost i prostornu integraciju.

Verovatno će mnogi od vas sebi postaviti pitanje kada je najbolje detetu ponuditi plastelin. Odgovor je već u prvoj godini. Dete se već u ranom uzrastu upoznaje sa raznim materijalima, razvija čula, razvija i usavršava motoriku ruke. Dete dok gnječi i udara po plastelinu radi veoma korisne stvari za sebe dok odrasli veoma često misle da ta “igra” nema smisla.

Kao vaspitač po struci, moram da napomenem da VI imate glavnu ulogu u upoznavanju deteta sa plastelinom. Vi ste ti koji detetu treba da približite ovaj materijal, da ga podstaknete na rad a to se najbolje radi kada započnete sa pravljenjem određenih figura i tako oduševite dete. Kasnije ste mu VI podrška u radu, usmeravate ga, bodrite a ukoliko je potrebno i pomažete mu.

Knjiga “Šta sve možeš s plastelinom” podstaći će i roditelje da se upuste u avanturu zvanu “plastelin” jer je u knjizi na slikovit i jednostavan način prikazano na koji način mogu da se naprave određene figure. Svaka figura predstavljena je kroz postupno pravljenje a svaka slika potkrepljena je kratkim tekstom.

Kao roditelj veoma sam zadovoljna ovom knjigom jer je meni ulila samopouzdanje kada je u pitanju pravljenje figura od plastelina. Često sam bila u situaciji da dete od mene traži pomoć kako bi napravili neku životinju a da ja nisam bila u stanju da pomognem jer nam se figura stalno rušila. Knjiga uz male trikove otkriva na koji način se pričvršćuju delovi tela, predmeta. Veoma korisna i zabavna njiga kada se upustite u avanturu pravljenja. Sve preporuke jer je namenjena za oba pola.

Ukolio je vaše dete zaljubljenik u prirodu i istraživanje u prirodi ponudite mu knjigu ” Ana i Filip istražuju na livadi “ Knjiga je namenjena deci urasta 5+, u pitanju je ojačan povez, pun kolor i ćirilično pismo. Gde se sunčaju gušteri? U kakvom dvorcu žive mravi? U kojim se livadskim biljkama krije lek?… ovo su samo od nekih pitanja na koje kroz istraživanje Ana i Filip pronalaze odgovore.

Knjiga koja je koncipirana tako da od čitaoca zahteva stalnu akciju onda ne može da bude dosadna. Ova knjiga je upravo takva. Kroz druženje sa glavnim junacima Anom i Filipom upoznajete svet livade i saznajete veoma korisne stvari koje se mogu naći na njoj, obogaćujete svoje znaje o prirodi i okolini i obogaćujete svoj rečnik a citaoci sve te zanimljive stvari otkrivaju listanjem strana koje se preklapaju i otkrivanjem slika koje se kriju iza.

Prvi utisak moje dece kada su uzele ovu knjigu u ruke bio je “Wooooou”. Kada sam ih pitala šta je to wooou odgovor je bio da su slike prelepe, da ima puno stvari koje prepoznaju ali… onda je usledilo čitanje i stavljanje prsta na čelo. Da li zaista znamo sve što piše u knjizi? NE ! Na početku knjige saznajemo šta je potrebno od opreme kako bi istraživali i posmatrali livadu. Zatim uz stihove sledi upoznavanje sa livadskim biljama i time koji značaj imaju, ko to ima dvorac i travi, kako žive pčele, gušter, jarebica. Tu su i razni insekti koje smo znali samo po imenu ali uz tekst u knjizi saznajemo i kako možemo da ih prepoznamo i veoma lako upamtimo. Ono što se pominje na kraju knjige a mislim da je veoma VAŽNO jeste briga o okolini. “Šaljemo poruku celom narodu: Čuvajmo livadu i svu prirodu.”

Kao dugogodišnji član Kreativnog centra mogu reći da imaju raznovrsnu ponudu knjiga. Većinu knjiga možete prelistati na njihovom sajtu te se malo upoznati sa njenim sadržajem. Neko više voli da ode u knjižaru i pogleda knjige ali ja sam sasvim zadovoljna predstavljanjem knjiga na sajtu tako da isključivo ovako poručujem njihove knjige. Ili…Pogledam neku knjigu u knjižari pa je naručim preko  sajta . Pored redovnih popusta koje možete naći u rubrici akcije imaju i akciju pod nazivom Velika vikend akcija. Ova akcija se sprovodi svake druge nedelje od petka do utorka i mogu se naći naslovi sa sniženjem do 50%.   

Naučite dete da voli knjigu.

Detaljnije sa Kreativnim centrom možete se upoznati preko njihovih društvenih mreža INSTARAM FB TWITTER YOUTUBE kao i na njihovom SAJTU

error: Content is protected !!