deca i nagluvost

Različiti a u stvari isti …

Read Time3 Minute, 17 Second

“…DETE SA FIZIČKIM I MENTALNIM SMETNJAMA TREBA DA UŽIVA PUN I KVALITETAN ŽIVOT U USLOVIMA KOJI OBEZBEĐUJU DOSTOJANSTVO, UNAPREĐUJU SAMOPOUZDANJE I OLAKŠAVAJU NJIHOVO AKTIVNO UČEŠĆE U ZAJEDNICI” Konvencija UN o pravima deteta, član 23

Jedna po meni veoma bitna tema koja je malo zastupljena i školama i porodicama jesu deca sa teškoćama u razvoju.

Veoma je bitno da se napravi razlika imeđu dece sa posebnim potrebama i dece sa teškoćama u razvoju.

Kao neko ko radi u predškolskom obrazovanju veoma često se susrećem sa mešanjem ova dva pojma.

Teškoće u razvoju su urođenja ili stečena stanja organizma koja prema svojoj prirodi zahtevaju poseban stručni pristup kako bi se omogućilo izražavanje i razvoj sačuvanih sposobnosti, a time i što kvalitetniji život.

Izdavačka kuća “Pčelica” ove godine je izdala ediciju knjiga pod nazivom “Posebni prijatelji” koja se upravo bavi ovom temom. Kroz ediciju obrađene su četiri teme vezane za teškoće u razvoju.

U pitanju su :

Iz Pčelice kažu : ” Knjige edicije Posebni prijatelji osmišljene su sa ciljem da pomognu deci da razumeju i prihvate drugove koji imaju određene teškoće u razvoju. Svaka knjiga obrađuje jednu temu sa aspekta inkluzivnog obrazovanja i njihov značaj ogleda se u razvijanju empatije i tolerancije prema deci koja su samo naizgled drugačija od svojih vršnjaka.”

U svakoj knjizi pored deteta sa teškoćama u razvoju je i jedna životinja iz našeg okruženja. Upravo ovo dokazuje da su životinje itekako delotvorne na njihov emocionalni, psihički i socijalni razvoj.

Cilj ovih knjiga jeste da se deca podstaknu da razumeju i prihvate svoje drugove sa problemima. Knjige takođe motivišu i odrasle da na jedan veoma lak način kroz knjigu i ilustracije svojoj deci probliže neke od problema sa kojima se susreću njihovi vršnjaci.

Imala sam priliku da lično držim u rukama sve četiri knjige i da ih predstavim svojoj deci. Svaka tema me je dirnula. Mojoj deci su se sve knjige dopale ali ako bih morala da izdvojim neku to bi bila Deca i paraliza. Konjić je životinja koju svako dete voli a još ako u priči postane jednorog onda kod nas dobija neko posebno mesto 🙂

DECA I PARALIZA
  • Glavni junaci u ovoj knjizi su konjić Stela i devojčica Mila. Mila je devojčica koja izgleda kao i njeni drugari ali joj noge nisu toliko snažne i pokretne kao njihove. Uz pomoć Stele Mila je imala dovoljno samopouzdanja da se pojavi na maskembalu i da svima izmami osmehe…
DECA I NAGLUVOST
  • Kroz ovu knjigu upoznaćete se sa kunićem Zojom i dečakom Filipom koji ima problema sa sluhom. Knjiga govori o tome kako dečak koji ima problema sa sluhom komunicira sa ukućanima, drugarima u vrtiću, ljubimcem kunićem kao i to da se u nekim aktivnostima ne razlikuje od druge dece već je i uspešniji.
DECA I SLABOVIDOST
  • Glavni junaci su pas labrador retriver Leo i dečak Nikola koji ima problema sa vidom. Poznata izreka “Pas je čovekov najbolji prijatelj ” svoj smisao pokazujem u životu slepih i slabovidih osoba. Kroz knjigu je predstavljen Nikolin život, koje sve prepreke ima tokom odrastanja, na koje poteškoće nailazi, koji talenat poseduje iako je slabovid, kao i kakav uspeh je ostvario.
DECA I AUTIZAM
  • Autizam je složen razvojni proces koji se često javlja u ranom detinjstvu. Deca sa autizmom se slabije socijalizuju, imaju ograničena interesovanja i ponavljaju određene radnje. Junaci ove knjige su maca Ava i devojčica sa autizmom Sanja. Kako su se one slagale saznajte u knjizi.

Nadam se da će vam nakon ovih knjiga biti mnogo lakše da deci približite i ove ne tako lepe teme.

Učite decu da poštuju različitosti, da pomažu drugoj deci sa teškoćama u razvoju a ne da ona budu predmet ismevanja, pričajte sa njima, upoznajte ih sa nekim ko ima bilo kakvih poteškoća jer jedino tako deca mogu da shvate da svi treba jednako da se tretiraju.

Edicija Posebni prijatelji dobitnik je nagrade za najbolju dečiju ediciju od strane Udruženja likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije

error: Content is protected !!