Kada osetim miris cimeta sve me asocira na zimu i praznike ali… to me ne sprečava da ga koristim tokom cele godine.
Da li ste znali da je cimet zimzeleno drvo koje raste visoko 10-15 metara? Ali, to možda nije ni bitno da znate.
Ono što treba da znate jesu dobrobiti cimeta:
- eliminiše napade gladi
- pomaže pri mršavljenju
- poboljšava cirkulaciju
- smanjuje menstrualni bol
- smanjuje nivo šećera u krvi
- jača imunitet
- povećava nivo energije
- poboljšava pamćenje
- poboljšava zdravlje zuba i desni…
Sada kada ste saznali za dobrobiti cimeta odlučite na koji način ćete ga konzumirati.
Recept koji preporučujem je:
Rolnice sa cimetom
Potrebno je za testo:
400 ml mleka
11 g putera
2 kesice suvog kvasca
110 g šećera
750 g brašna (+ za posipanje)
1/2 kašičice soli
1 jaje
Potrebno je za fil:
130 g putera
100 g šećera
2 kašike cimeta
2 kašičice kardamona (nije potreban)
Potrebno je za krem:
55 g krem sira (koristim kravicu)
150 g šećera u prahu
45 ml mleka
1 kašika vanil ekstrakta
Priprema: Testo: Otopiti puter u šerpu i dodati mleko. Skloniti i kada se malo prohladi dodati suvi kvasac. U odvojenoj činiji pomešati brašno, šećer i so. U sredinu brašna napraviti rupu i sipati tečnu mešavinu ( puter, mleko, kvasac). Sve sjediniti u testo. U početku nemojte koristiti svih 750g brašna već dodajte postepeno ukoliko je sve potrebno. Testo prebaciti na površinu i mesiti dok ne prestane da se lepi. Vratiti u činiju da odstoji sat vremena.
Fil: Pomešati se sastojke potrebne za fil.
Razvući testo i premazati ga filom. Umotati u rolat. Seći komadiće rolata i ređati u podmazan pleh tako da budu sabijene rolnice. Premazati ih umućenim jajetom i peći 15-20 minuta na 190 C .
Dok se rolnice peku pripremiti krem tako što se sjedine svi sastojci.
Nakon pečenja preliti pečene rolnice kremom i vratiti u rernu da se krem malo stegne.
Uživajte u ukusu i mirisu.
Prijatno.
Reci mi sada na koji ti način koristiš cimet?