Sok od bundeve

Read Time2 Minute, 3 Second
Ko je pratio moj blog  i čitao post o sočnoj bundevi  OVDE  onda taj zna da sam obećala da ću praviti domaći sok od bundeve. I, bila sam vredna još prošle godine i napravila sam ga.
Kako mi to neobično i daleko zvuči kada kažem prošle godine 😊
Sok od bundeve sam pila još kao dete. Sećam se da je kupovni sok kod nas bio dostupan tek kada se nešto slavilo i kada smo imali goste. Novac nije bio razlog već to što je mama volela da pijemo nešto zdravije sokove i uvek ih je ona pravila. Sok od višnje je nešto čega i dan danas imamo u ogromnim količinama a tu se pored njega nađu još neki zanimljivi sokovi. 
Ovaj meni zanimljiv sok smo pili sa velikom slašću a onda nam je mama jednoga dana otkrila od čega je ( od bundeve ). Ne, nismo odustali kada smo saznali šta se krije iza lepog ukusa ali da smo to znali na početku verovatno se ne bi ni usudili da ga probamo ( nisam tada bila ljubitelj bundeve ).

Sok nije teško napraviti bar meni. 
Prvenstveno vam treba dobra volja a zatim i ostali sastojci:
  • 1kg bundeve
  • 1/2 kg šećera
  • 3 limuntusa ili 1 limun
  • esencija od kajsije
Bundevu oguliti, očistiti od semenki i iseckati na kockice. Staviti u veću šerpu i skuvati u 1l vode. Kada bundeva bude skuvana (mekana) propasirati i dodati 4l vode, 1/2 kg šećera, 3 limuntusa ili sok od 1 limuna, 1 esenciju od kajsije. To sve skuvati ( dovoljno je da vri svega par minuta uz mešanje ) a potom sipati u flaše. 
Pravila sam pola mere jer nisam bila sigurna da li će se svideti mojim ukućanima a ni da li će ispasti kako treba. Ipak se veoma dobro sećam tog ukusa i znam kako treba da bude. Stavila sam limun umesto limuntusa. Esenciju kajsije možete naći u zdravoj hrani. 
Konačni rezultat je čista 10.
Esencija kajsije potpuno neutrališe ukus bundeve pa imate utisak da pijete sok od kajsije što sam ja i mislila kao mala. Po mom ukusu sok je mnogo lepši kada se malo rashladi pa možda i nije za hladne dane. Ja iskreno i zimi pijem hladne napitke jer mi ne smeta za grlo. 

Nadam se da vam se svideo post. Imate li vi neki recept za domaći sok? 
 Pišite ukoliko napravite sok i naravno da li vam se sviđa.

Hvala što me pratite.

Instagram: @milanassweetlife

Facebook: Sweet Life

6 thoughts on “Sok od bundeve”

  1. Meni deluje kao mnogo šećera, ali pretpostavljam da mora tako jer je on konzervans?
    U svakom slučaju, mislim da je ovo vrlo lepa ideja i svakako ću probati da napravim sok od bundeve (ja sam inače nikakva domaćica i jedini sok koji pijem je onaj što iscedim iz grejpa, narandže i slično).

  2. Milice draga, jos jednom veliko hvala na predivnim rečima. Čast mi je, pogotovo jer sam ih dobila od jedne ovako sjajne blogerke! Prvi put sam na tvom blogu i moram reći da mi se jako dopada. Naizgled jednostavan ali ima 'ono nesto' u sebi sto se meni baš sviđa! Zadivljena sam temama kojim se baviš, tako da ću od sada definitivno nastaviti da pratim tvoj blog. Kada je konkretno sok od bundeve u pitanju, moram reći da spomenutu bundevu nikada nisam volela, (kao i sve ostale tikvice, dinje i slično) ali mi je ovaj recept jako zanimljiv, tako da, ko voli ovo povrće (voće), verujem da će biti oduševljen ovom idejom. Odličan post.

    Gotičarka

Comments are closed.

error: Content is protected !!