Godinama istražujem koje su namirnice dobre za moj organizam a koje ne, koje namirnice su zdrave a koje bi trebali da izbegavamo i tako sam počela da pravim korekcije u receptima.
Većina nas je odrasla na belom brašnu, kravljem mleku i belom kristal šećeru.
Te tri namirnice većina domaćica ima u svojoj kući ali ja se trudim da te namirnice menjam zdravijim varijantama.
Belo brašno menjam ovsenim , bademovim, pirinčanim, heljdinim…
Kravlje mleko menjam biljnim mlekom – bademovo, pirinčano, ovseno, sojino (bez šećera). Često i sama pravim biljna mleka pa ukoliko vam se čini zanimljivim virnite na neke recepte za biljna mleka .
Beli kristal šećer u receptima menjam kokosovim šećerom, agava sirupom ili medom.
Mamin recept za pitu sa jabukama sam izmenila i prilagodila svom ukusu i tako je nastala moja HELJDINA PITA SA JABUKAMA.
HELJDINA PITA SA JABUKAMA
Potrebno je za koru:
3 jaja
1/2 šolje kokosovog šećera
2 šolje heljdinog brašna
1 šolja biljnog mleka
4 kašike otopljenog kokosovog ulja
1 prašak za pecivo
Potrebno je za nadev:
4 veće jabuke
3 kašike kokosovog šećera
2 kašičice cimeta
1 kašika ekstrakta vanile
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom pa dodati ostale sastojke potrebne za koru.
U podmazan pleh sipati polovinu smese pa staviti u rernu da se zapeče i počne da se odvaja od krajeva pleha.
Dok se prvi deo smese peče izdinstati jabuke sa ostalim sastojcima dok ne ispari voda od jabuka.
Kada prvi deo kore bude pečen sipati jabuke preko pa izliti i drugi deo smese.
Peći sve na 180 stepeni još 20 ak minuta dok gornja kora ne dobije zlatnu boju.
Prijatno.
Ko nije navikao na ukus heljdinog brašna možda će reći da pita nije ukusna ali svakako će se vremenom navići.
Veoma je bitno da prilikom dinstanja jaduke ne presušite. Potrebno je da ostanu vlažne kako bi natopile koru svojim sokom jer će u suprotnom pita biti suva.
Kada pita bude gotova moj predlog je da od gore sipate kokosov protein.
Prijatno i pišite ukoliko imate neka pitanja, predloge, sugestije…