Read Time2 Minute, 3 Second
Ko je pratio moj blog i čitao post o sočnoj bundevi OVDE onda taj zna da sam obećala da ću praviti domaći sok od bundeve. I, bila sam vredna još prošle godine i napravila sam ga.
Kako mi to neobično i daleko zvuči kada kažem prošle godine 😊
Sok od bundeve sam pila još kao dete. Sećam se da je kupovni sok kod nas bio dostupan tek kada se nešto slavilo i kada smo imali goste. Novac nije bio razlog već to što je mama volela da pijemo nešto zdravije sokove i uvek ih je ona pravila. Sok od višnje je nešto čega i dan danas imamo u ogromnim količinama a tu se pored njega nađu još neki zanimljivi sokovi.
Ovaj meni zanimljiv sok smo pili sa velikom slašću a onda nam je mama jednoga dana otkrila od čega je ( od bundeve ). Ne, nismo odustali kada smo saznali šta se krije iza lepog ukusa ali da smo to znali na početku verovatno se ne bi ni usudili da ga probamo ( nisam tada bila ljubitelj bundeve ).
Sok nije teško napraviti bar meni.
Prvenstveno vam treba dobra volja a zatim i ostali sastojci:
- 1kg bundeve
- 1/2 kg šećera
- 3 limuntusa ili 1 limun
- esencija od kajsije
Bundevu oguliti, očistiti od semenki i iseckati na kockice. Staviti u veću šerpu i skuvati u 1l vode. Kada bundeva bude skuvana (mekana) propasirati i dodati 4l vode, 1/2 kg šećera, 3 limuntusa ili sok od 1 limuna, 1 esenciju od kajsije. To sve skuvati ( dovoljno je da vri svega par minuta uz mešanje ) a potom sipati u flaše.
Pravila sam pola mere jer nisam bila sigurna da li će se svideti mojim ukućanima a ni da li će ispasti kako treba. Ipak se veoma dobro sećam tog ukusa i znam kako treba da bude. Stavila sam limun umesto limuntusa. Esenciju kajsije možete naći u zdravoj hrani.
Konačni rezultat je čista 10.
Esencija kajsije potpuno neutrališe ukus bundeve pa imate utisak da pijete sok od kajsije što sam ja i mislila kao mala. Po mom ukusu sok je mnogo lepši kada se malo rashladi pa možda i nije za hladne dane. Ja iskreno i zimi pijem hladne napitke jer mi ne smeta za grlo.
Nadam se da vam se svideo post. Imate li vi neki recept za domaći sok?
Pišite ukoliko napravite sok i naravno da li vam se sviđa.
Hvala što me pratite.
Meni deluje kao mnogo šećera, ali pretpostavljam da mora tako jer je on konzervans?
U svakom slučaju, mislim da je ovo vrlo lepa ideja i svakako ću probati da napravim sok od bundeve (ja sam inače nikakva domaćica i jedini sok koji pijem je onaj što iscedim iz grejpa, narandže i slično).
Deluje mnogo ali ipak ta kolicina ide na 4 litre tečnosti. Možda može i manje da se stavi ukoliko je bundeva slađa. Svakako nisam probala pa ne mogu da tvrdim.
Milice draga, jos jednom veliko hvala na predivnim rečima. Čast mi je, pogotovo jer sam ih dobila od jedne ovako sjajne blogerke! Prvi put sam na tvom blogu i moram reći da mi se jako dopada. Naizgled jednostavan ali ima 'ono nesto' u sebi sto se meni baš sviđa! Zadivljena sam temama kojim se baviš, tako da ću od sada definitivno nastaviti da pratim tvoj blog. Kada je konkretno sok od bundeve u pitanju, moram reći da spomenutu bundevu nikada nisam volela, (kao i sve ostale tikvice, dinje i slično) ali mi je ovaj recept jako zanimljiv, tako da, ko voli ovo povrće (voće), verujem da će biti oduševljen ovom idejom. Odličan post.
Gotičarka
Hvala i tebi na ovako lepim rečima. Nadam se da ćeš na mom blogu pronalaziti neke stvari tebi zanimljive.
Moracu da napravim dečici, deluje mi interesantno, a bundeva je zdrava.
Isprobaj.Nadam se da ce im se svideti.