Mesec zdrave ishrane- oktobar

Read Time2 Minute, 24 Second
HELLO OCTOBER !!!
Već oktobar? Pa, imam osećaj kao da sam juče raskitila novogodišnju jelku i sklonila novogodišnju dekoraciju a već moram ponovo da ih aktiviram.
Meni ovo vreme leti. 
Kao što svi znate stigao je mesec oktobar. Da. 
Ono što možda mnogi nisu znali jeste da je ovaj mesec – mesec zdrave ishrane.
Tim povodom želim da podelim sa vama par saveta koje možete da primenjujete kada je Vaše zdravlje u pitanju. 
7 STVARI KOJE NE TREBA RADITI ODMAH POSLE JELA
 1. NE spavajte- hrana koju smo uneli neće moći da se svari kako treba. Upravo to može da dovede do želudačnih problema i infekcije u crevima.
 2. NE šetajte – šetanje ometa digestivni sistem da apsoruje hranljive materije iz unete hrane. 
 3. NE pijte vodu – voda razređje želudačne kiseline i sokove koji ometaj i usporavaju varenje.
 4. NE pušite – stručnjaci su eksperimentima dokazali da pušenje cigarete nakon jela za organizam predstavlja kao da ste popšili 10 cigareta odjednom. To povećava izglede za dobijanje raka.
 5. NE jedite voće – uzimanjem voća posle jela stvara se nadimanje u želucu. Voće treba zimati 1-2 sata posle jela ili 1 sat pre jela. 
 6. NE olabavljujte kaiš – popuštanje kaiša posle jela može da dovede do uvrtanja creva.
 7. NE kupajte se – tokom kupanja dotok krvi u rukama i nogama je veći tako da količina krvi oko želuca biva smanjena. To dovodi do slabljenja digestivnog trakta.

Ono što je meni kao majci takođe važno jeste ishrana dece. Još u trudnoći sam gledala šta jedem jer je samim tim moja ishrana uticala na razvoj bebe i moje zdravlje. 
Loša ishrana dece u detinjstvu može da utiče na kasniju pojavu nekih bolesti. Strčnjaci tvrde da je gojažnost dece kao i povišen šećer u krvi posledica nepravilne ishrane još od prvog dana kada bebe počnu sa unosom čvrste hrane. 
Nisam mojoj deci zabranila čokolade i sve slatkiše ali svakako gledam da ih jedu u malim količinama. Ono što me raduje jeste činjenica da su obe ćerke ljubitelji voća te svakodnevno svraćamo u piljaru i punimo kese voćem kao i to da imamo mogućnost da jedemo organsko voće i povrće.  
U nekim prethodnim postovima sam vam ostavljala recete stvarčica koje volim da pravim. To je samo jedan deo svega što se nađe kod nas na tanjiru. Kako ne bih ponavljala recepte i dužila post ostaviću link do njih.

Verujem da će biti onih koji će reći da ovi recepti  nisu 100% zdravi ali svakako nisu ni puni šećera i raznih emulgatora.
Kakvo je vaše mišljenje po pitanju svega ovoga? 
Koliko uopšte ishrana utiče na naše zdravlje?
Ukoliko imate neki zanimljiv recept slobodno ostavite u komentaru i podelite sa nama.
Ja vam svakako uskoro spremam  jedan zanimljiv instagram post 
Hvala što me pratite.

Instagram: @milanassweetlife

Facebook: Sweet Life

8 thoughts on “Mesec zdrave ishrane- oktobar”

 1. Pre svega, jako interesantan post a zatim odmah nakon toga, veoma veoma edukativan! Jako mi se dopada sama tema! Hvala na podeljenim savetima i 'trikovima', za vecinu nisam znala i upraznjavala ih, a onda se pitala zasto sam plus size kad se pritom stalno vucem po dijetama! Haha, hvala na deljenju draga! Ja kao medicinar samo mogu potvrditi da nacin ishrane jeste najveci faktor i preduslov za nastajanje neke bolesti! U pravu je onaj koji je rekao 'postajes ono sto jedes'.Zaista je takO! Divan post.

  New post is on my blog. Visit me, Maleficent

 2. Hvala za ovako divan komentar. Svakako nisam neko ko može mnogo da podigne svest ljudima o zdravoj ishrani ali se trudim da bar jedan deo njih koji čita postove dobije neke korisne savete.
  Pozdrav.

Comments are closed.

error: Content is protected !!