Putovanje u Nirnberg

Read Time2 Minute, 23 Second
Udobno se smestite i uz moj današnji post otputujte u nemačku pokrajinu Bavarsku.
Pokrajina Bavarska nalazi se u južnom del Nemačke i po teritoriji je najveća nemačka država. Njen glavni grad je Minhen.
Grad koji je odmah iza Minhena je Nirnerg gde vas danas vodim.
Sredinom septembra(2017.) smo drugarica i ja krenule ka nemačkoj. 
Krajnja i konačna destinacija nam je bio Nirnberg. Sem što volim da putujem i otkrivam nove predele i kulturu naš povod za odlazak bio je da iznenadimo drugaricu koja tamo živi I bilo nam je zaista sjajno da zajedno proslavimo njen rođendan.
Odmah po sletanju pravimo planove gde prvo otići jer je zaista dosta stvari trebalo obići Tj.planirano je ali nije sve realizovano jer je naš dolaza bio  samo za vikend. Ipak, posao i deca su me zvali da se što pre vratim nazad.
🙁
Krećemo:
  • Grad se nalazi na reci Pegnic. Ono što mu ova reka donosi je mnoštvo malih mostova koji zaista deluju čarobno. Prelazak preko njih  delovao je kao da sam u nekoj bajci
  • Nirnberški zamak je nešto što me na trentak vratilo u Srbiju jer me podsetilo na  Petrovaradinsku i Kalemegdansku tvrđavu . Okružen je sa 5  kapija a  zidine se prostiru na oko 5 km oko zamka. Ovaj zamak bio je rezidencija nemačkih careva Svetog rimsog carstva. Moguće je posetiti glavnu Palatu zamka koja je opremljena carskom sobom.
  • Prekrasna fontana Der Schöner Brunnen koja se nalazi na glavnom trgu visoka je čak 19m i ima oblik gotske spirale. Ukrašena je zlatnim detaljima. Svaki delić na fontani je urađen veoma lepo i nestvarno. 
  • Muzej igračaka Spielzenung Museum jedan je od najpoznatijih muzeja ovog tipa. Nirnberg je nekada važio za grad igračaka jer je upravo tu bilo smešteno najvše fabrika igračaka. U muzeju su izložene igračke iz prethodnih 200 godina. Sam prostor je dobro osmišljen jer vas vodi kroz istoriju igračaka kako vizuelno tako i zvučno. Igračaka ima toliko da su smeštene na četiri sprata zgrade muzeja. I naravno na poslednjem – četvrtom sprat mogu se videti igračke današnjice.
  • Pilatushas ili kuća oržanog čoveka jedna je od retko preostalih kasnogotskih građevinskih kuća u Nirnbergu. To je jedan od najvažnijih spomenika starog grada Nirnberga
  • Kuća Albrehta Direra – kuća u  kojoj je između 1509 i 1528. živeo prvi genije renesane. Bio je slikar čija dela možete pogledati u Nemačkom nacionalnom muzeju. Samo neka od dela možete videti u njegovoj rekonstruisanoj kući. Kuća se nalazi  na veoma lepom i prometnom mest gde se može sesti i popiti kafica kako bi se smirali utisci .
Ovo su samo neki predlozi šta trebate obići kada se zaputite ka ovom neverovatno lepom, mirnom i čistom gradu.
Nadam se da vam se dopalo ovo malo putovanje.
Pišite utiske i da li ste vi obišli ovaj grad.
Hvala što me pratite.
Instagram: @milanassweetlife

Facebook: Sweet Life

2 thoughts on “Putovanje u Nirnberg”

  1. Ja sam upravo na putu za Nürnberg iz Danske ( sa još 15-tak ) prijatelja.Radujem se i dibto su mi došle vaše informacije, hvala vam. Lijep pozdrav.

Comments are closed.

error: Content is protected !!