Trudnoća – kako proći kroz sve te promene

Read Time2 Minute, 54 Second
Dve crte na testu za utvrđivanje trudnoće. Šta dalje preduzeti?
Ono što odmah možete uraditi jeste zakazivanje ultrazvčnog pregleda . Državne ustanove su takve  da u većini domova zdravlja treba da se čeka po mesec- dva na tremin pa vam preporučujem da naglasite da sumnjate na trudnoću.
Moja iskstva
Nakon pozitivnog testa obraćam se izabranom ginekologu i za 10-ak dana odlazim na ultrazvuk gde je potvrđena trudnoća (8.nedelja). Već sutradan radim kompletnu krvnu sliku i započinjem sa vitaminima Elevit. Kada su vitamini u pitanju ima raznih proizvođača i mislim da je to sve stvar izbora, naravno treba biti oprezan i sa njima. Elevit su tablete za trudnice i dojilje tako sa sam njih nastavila da pijem i nakon porođaja. Pored vitamina unetih preko tableta veoma je važna raznovrsna i pravilna ishrana.. Slatkiši su dozvoljeni jer…kako trudnici nešto zabraniti!!! Danas je sve češće da se kod trudnica javi gestacijski dijabetes ( vrsta šećerne bolesti koja se javlja kod pojedinih žena tokom trdnoće) zato oprez.
Kako stomak iz nedelje u nedelju raste i postajete teže za koji kilogram ne znači da treba da se smestite u krevet i uživate da ne kažem zapovedate.  Naprotiv. Ukoliko je sve u redu sa trudnoćom (to ginekolog potvrđuje) moja preporuka je – flašica vide u ruke, patike na noge i u šetnju.  Šetnja je obavezna. Vremenom se javljaju bolovi u leđima koje sam ja uspela da prebrodim odlaskom na pilates. Program je namenjen trudnicama i sa vežbanjem se započinje oko 12.nedelje. Ja sam započela sa vežbanjem u 18.nedelji i išla sam do poslednjeg “trudničkog dana”.
Provera krvne slike tokom trdnoće je normalna stvar jer se mnoge promene dešavaju u organizmu. Nije za džabe neko svemu tome dao ime “Drugo stanje”.
Kada su kontrole i pregledi u pitanju sve zavisi od ginekologa kao i stanja trudnice i ploda. Redovna četiri uz pregleda su:
*prilikom utvrđivanja trudnoće
*između 11.-14.nedelje
*između 20. i 24. nedelje
*između 30. i 34. nedelje
38. nedelja trudnoće
Tokom trudnoće rade se i razni testovi: dabl test, tripl test, kvadripl test, amniocenteza, kordocenteza. Od svega ovoga radila sam samo dabl test koji je pokazao da je sve u redu. Nisam isla na amniocentezu ali sam prilikom posete genetičaru bila poslata na kordocentezu bez objašnjenja(30.nedelja) . Uz konsultaciju sa stručnjacima nisam otišla na taj pregled jer zaista nije bilo potrebe. Moja trdnoća do kraja je tekla bez ikakvih problema.
Ono s čime sam se borila od početka trudnoće do polovine jeste nisko gvožđe. Dva puna meseca sam pila Femibion Fe tablete koje su mi izazivale smetnje u želucu, mučninu a krvna slika se nije poboljšavala. Pokšavala sam i sa ishranom da podignem gvožđe ali džabe. Na svoju ruku prestajem da ih pijem i konsultujem se sa ginekologom da započnjem sa Revita Fe. Već nakon mesec dana su se videli rezultati. Ono što mi je još bilo bitno jeste da mi uzimanje Revite nije smetalo. Pije se kao sokić jednom ili par puta na dan i veoma je lepog ukusa. Ura za Revitu koju sam nastavila i kasnije dapijem tokom dojenja.
Obe trudnoće sam podnela veoma dobro. Šetnje su bile obavezne kao i raznovrsna i zdravija ishrana. Nisam bila zahtevna trudnica mada sam mogla da iskoristim to 🙂
Važno je znati da je svaka trudnoća različita kao i stanje trdnice. Najbolje je da se vezano za sve konsultujete sa vašim izabranim gineologom i da oslškujete sebe i svoje telo.
Uživajte u trudničkim danima.

Hvala što me pratite.
 
Instagram: @milanassweetlife

Facebook: Sweet Life

3 thoughts on “Trudnoća – kako proći kroz sve te promene”

Comments are closed.

error: Content is protected !!