Saveti za što bezbolniji povratak na posao za mlade mame

Read Time5 Minute, 12 Second

Nakon što ste se ostvarili kao majka i time dobili novu i nesumnjivo najznačajniju životnu ulogu, vreme povratka u stare životne tokove i kancelariju se čini zaista izazovnim. Ovo je izvesno period koji zahteva mnogo prilagođavanja i podrazumeva brojne nepoznanice, ali istovremeno i važan trenutak za vas kao osobu. Iako neretko iscrpljujuć, život zaposlene mame je ispunjen svakodnevnim postignućima i naposletku je veoma važno da i u ovom domenu budete dobar uzor vašem detetu kroz odrastanje. Zbog toga vam u tekstu koji sledi nudimo nekoliko saveta za što bezbolniji povratak na posao i uspostavljanje životnih rutina, koje će naposletku dati dobre rezultate za vas kao majku, ali i kao profesionalca.

Potraga za poslom

Ukoliko ste mlada majka koja nije trenutno u radnom odnosu ili tražite posao koji će se bolje uklopiti sa novim zahtevima vaše svakodnevice, prvo pitanje je kada se upustiti u potragu za novim poslom. Odgovor na ovo pitanje svakako varira u zavisnosti od vaše životne situacije i oblasti za koju ste stručni. U osnovi je bitno da se osetite spremnom za ovaj korak. Naročito ukoliko tražite posao u Beogradu, Novom Sadu ili nekom drugom većem gradu, budite uvereni da će široka ponuda verovatno veoma brzo pred vas postaviti brojne opcije za zaposlenje. Pre no što se upustite u potragu, isklakulišite koji je najbolji trenutak za privikavanje vašeg deteta na jaslice. Počnite na vreme da ga upoznajete sa atmosferom u kojoj će neko drugi brinuti o njemu dok ste vi na poslu. S druge strane, i vi sami pokušajte da, pre same aplikacije za poslove, uspostavite određene rutine koje odgovaraju eventualnim poslovnim obavezama, ne bi li prelazak na drugačiji raspored dnevnih aktivnosti bio što lakši.

Mogućnosti za čuvanje deteta

Ključni kamen spoticanja za svaku mladu majku pre povratka na posao jeste dilema u vezi sa opcijama za čuvanje deteta. Ukoliko vaša životna situacija podrazumeva mogućnost da dete čuva neki od članova porodice, što su u najvećem broju slučajeva baka i deka, najverovatnije ćete se odlučiti za ovu opciju, barem dok je dete još uvek sasvim malo. S druge strane, neki smatraju da je privikavanje dete na jaslice uspešnije ukoliko se sa njime otpočne pre navršene druge godine života deteta, dok u periodu druge i treće godine rekacije na ovu, za dete neobičnu, atmosferu mogu biti dramatičnije. Ukoliko smatrate da je angažovanje bejbisiterke najadekvatnija solucija, potrudite se da dobijete pouzdane preporuke u vezi sa njenim prethodnim angažmanima. U ovom slučaju je, takođe, vrlo važno da počnete da upoznajete dete sa osobom koja će je čuvati barem mesec dana pre vašeg konačnog povratka u kancelariju.

Prihvatanje nove situacije

Iako vam se čini da je vaše dete možda previše mlado da bi razumelo smisao vaših reči, razgovarajte sa njime. Potrudite se da budete istrajni u objašnjavanju nove situacije i nemojte je dramatizovati, već je prikažite kao novi i uzbudljiv period detetovog odrastanja. Nemojte se iskradati iz kuće ne biste li izbegli suze vašeg deteta, već se smireno pozdravite sa njim pre odlaska na posao. Jednako je važno da vaše reakcije na ovo pozdravljanje budu primerene i da ostanete sabrani. Dete će osetiti vašu uznemirenost, te i preslikavati vaše reakcije, budući da mu vaša nelagoda daje osnova da je i samo oseća. Vaši postupci bi trebalo da prikažu situaciju onakvom kakva ona zaista jeste, dakle kao sasvim uobičajen deo svakodnevice i porodičnog života. Iako vam se to na početku čini gotovo nestvarnim, vaše dete će ubrzo početi da prihvata nove okolnosti i sa radošću vas dočekivati na kraju svakog radnog dana.

Kvalitetno vreme sa detetom

Povratak u kancelariju neretko budi kod mladih majki osećanje da propuštaju mnogo značajnih momenata u odrastanju deteta ili da naposletku ne provode dovoljno vremena sa njime. Ono što je suštinski važno jeste da deo dana koji provodite kod kuće bude ispunjen kvalitetnim sadržajem. To ne znači da se od vas očekuje da po povratku s posla počnete da se igrate sa detetom i ne prestajete do odlaska na spavanje, već da odvojite deo dana kada ćete se sa njime poigrati i uspostaviti rutine kao što je čitanje knjiga pred spavanje, koje će predstavljati vreme rezervisano samo za vas. Pored toga, jasno je da će pred vama biti i obaveze vezane za domaćinstvo, poput kuvanja ručka ili čišćenja, te pokušajte da uključite dete u ove segmente dana. Dok kuvate, pevajte mu, razgovarajte sa njim ili mu pripremite prostor za igranje u vašoj blizini. Kvalitetno vreme podrazumeva zajedničke aktivnosti, što ne znači neprestano animiranje deteta, već atmosferu porodice i doma, kojom ćete nesumnjivo nadoknaditi ono što možda osećate da propuštate odlaskom u kancelariju.

Vreme provedeno na poslu

Iako ćete neizostavno u više navrata na poslu razmišljati o tome šta vaše dete radi i kako se u datom trenutku oseća, potrudite se da vreme provedeno u kancelariji posvetite pre svega poslovnim zadacima. Ovo je višestruko korisno, kako za vas kao profesionalca i vaše radno mesto, tako i za vreme koje ćete kasnije provoditi sa vašim mališanom, znajući da ste završili poslovne obaveze i na taj način bivajući u mogućnosti da se fokusirate na njega. Pokušajte da izdvojite neko vreme samo za sebe, te i da odlazite na posao odmorni i uredni. Iako se to čini kao veliki zahtev, veoma je važno da ne zapostavite i faktor ličnog stila i subjektivnog osećaja povodom svog fizičkog izgleda, jer će to uticati na vaše samopouzdanje i utisak koji ostavljate na svoje radno okruženje. Naposletku, na ovaj način ćete postaviti dobar uzor za vaše dete, koje će odrastati uz snažnu žensku majčinsku figuru.

Kada dođe trenutak povratka na posao, mnoge mame se osećaju kao da biraju između kancelarije i doma, poslovnih i roditeljskih obaveza. Imajte na umu da je ovakav osećaj sasvim prirodan, ali mu se nemojte prepustiti. Činjenica je da vas sada odlikuje više životnih uloga i važno je da radite na tome da se osećate ostvarenom u svim domenima. Na duge staze, ovaj relativno težak i izazovan period će se isplatiti i bićete veoma srećni što ste uspešno prevazišli ovu prekretnicu i postavili zdravu osnovu za vaš budući porodični i profesionalni život.

Tekst: Velibor Živkov

Velibor je modni kolumnista za poznati srpski magazin Lips And Heels. U slobodno vreme se bavi istraživanjem modnog marketinga, dizajnom keramike i fitnesom u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

error: Content is protected !!